Re: UITATURA DE SINE

Acasă Discuții Diverse SCIENCE FICTION Re: UITATURA DE SINE

#3360
_Maxim
Participant

Pe Nautilus, un articol al lui Viorel Pirligras despre SF, HF, F, „Crâncena luptă dintre S şi F” a starnit comentarii – si e deja ceva! comentariile sunt asa de rare…!!
http://revistanautilus.ro/vivisectii/crancena-lupta-dintre-s-si-f/#comments

Fantasticul este teritoriu-de-explorat in Fictiune cu Fantezie, cu mijloace avansate tehnic si fizico-mental de personaje cu aura de super-eroi.
Pe vremuri, se ascultau povestile, in intonarea si dramatizarea bunicilor, menestrelilor, actorilor, nebunilor. Vorbele aprindeau lumini launtrice.
Apoi, se citeau din carti la lumina lanternei, pe furis, cu nesat, in uitarea capsulei personale spatio-temporale.
Acum, fictiunea e mai „stiintifica” in mijloace decat in subiecte, spre pilda tablita de clestar care te-nvaluie-n lumina-i 3D. 4D… Ca o lanterna-carte.

Ganditi-va la surse, receptare, mijloace, si Stapanul Inelelor si Alba-ca-zapada se vor apropia mai mult decat ati crede cu putinta la primul gand.

In veacul al nouasprezecelea Stiinta era in sine incitanta si accelera gandirea, grabea anticiparea, provoca inchipuirea viitoriceasca, si in trena literaturii populare de aventuri in tinuturi indepartate, mai precis localizabile decat „peste mari si tari”, apare firesc si literatura populara a peripetiilor uluitoare dar tot mai verosimile pe seama cunoasterii savante pe taramuri unde nu fusese nimeni pana atunci, inspre granita de pe urma, spre care purces-am si inca n-ajuns-am.
F inghite orice 😉

Crancena e numai galceava fanilor.
Voila!