Despre AFERIM! se vorbeste in dodii.
Au fost discutii despre afis si trailerul de uz intern (!), adica nu cel „international (aha).
Regizorul Radu Jude, care a conceput si una si cealalalta zice: „Posterul Či trailerul de la âAFERIM!â nu sunt concepute ca niČte unelte de marketing, ci ca un fel de extensii ale filmului. Am ĂŽncercat sÄ le gândesc pe ambele astfel ĂŽncât componenta intertextualÄ a filmului sÄ fie scoasÄ ĂŽn evidenČÄ (…). [P]rin trailer ĂŽncerc, ĂŽn pur spirit godardian, sÄ omagiez câteva din operele Či autorii care au ĂŽnsemnat enorm pentru mine ĂŽn perioada de pregÄtire a filmului (Či nu numai)”.
Posterul si trailerul sunt unelte de marketing.
Mai departe, faza cu extensiile n-am inteles-o. Cele 29 de secunde de imagine (care fac parte sau nu din film?) reprezinta (doar) pentru realizator („doar”?) un omagiu (cui anume? sa ghicim?). Pe noi, astiailalti, ne priveste trailerul? sau noi tre’doar sa ne uitam la el ca la poarta noua?
Nu mai insist asupra posterului tarantinesc, decat doar cu poze, mai tarziu, pentru un studiu comparativ al sinergiei similitudinilor, hem, mai draga.
Piaru’ (Public Relation, atat de jmeker, la noi, sanchi) la filmu’asta e praf.
Primul caz, un articol de Iulia Blaga, corespondenta de la Berlin (va rog frumos) pentru Hotnews, doldora de perle de extemporal:
„Aferim!”, un western valah despre intoleranta si multe altele (cum? cum?…complex!)
1. parabola despre istorie mascata de un roadmovie de epoca, a fost bine primit de jurnalistii care au ras la poante si au aplaudat la final.
Vintage, frate! Pana si umorul 😀
Incepe Jude, pazea:
2. „nu avem acces la el [trecut], ci doar la niste urme ale lui”
3. El a vrut sa scoata in evidenta „artificialitatea filmului, lucru marcat si de faptul ca este alb-negru.”
4. „Radu Jude a mai spus ca Romania are acum un presedinte care nu e nici etnic roman, nici crestin, sugerand ca acest lucru e o schimbare in bine.”
Bah, fu greu, dar ne-ncordaram si iesi neasteptat de cum voiam! Vrusei sa fac ceva cu trecut legat de prezent si-mi iesi ceva cu trecut care trimitea la prezent, âv-as gura voastra!
5. Regizorul a mai povestit cum a ajuns la ideea filmului.âA fost un proces mai complex. Am vrut sa fac un film despre legatura dintre trecut si prezent. M-a interesat Revolutia de la Ploiesti care a tinut doar o zi in secolul al XIX-lea dar, documentandu-ma, mi-am dat seama ca tot mai multe lucruri pe care le descopeream trimiteau la prezent.â
Actorii:
Lui Teodor Corban, actor, „i-a placut foarte mult scenariul, desi i-a fost mai greu sa inteleaga mentalitatea vremii potrivit careia tiganii erau socotiti o subspecie.”
Acesta n-are de lucru si mai spune ca a avut âo munca usor de Sisifâ din a deprinde accentul corect. , pentru ca, vedeti, a fost ceva foarte complex, cum ati aflat deja de la regizor.
Alt actor, Cuzin Toma: âDomnul Jude nu trecea mai departe pana nu iesea bine, dar trebuia sa intelegem si noi ce spuneamâ. Pentru ca vedeti in continuare cat de complex este: „Pe atunci erau indreptatiti cei care pedepseau sa pedepseasca, iar cei pedepsiti nu erau aparati sub nici o forma, asa ca se asteptau sa fie pedepsiti.”
Pentru corespondenta de la Berlin, filmul asta este „Odiseea lui Costandin si a lui Ionita in aceasta terra virgina pentru filmul romanesc nu e doar un prilej de a ataca subiectul delicat al discriminarii etnice, desi pentru jurnalistii straini acesta pare sa fie subiectul principal (…) Unde mai pui ca „o canadianca a gasit in film similitudini cu situatia indienilor.” Numai ca la indienii lor acasa venira stramosii canadieniilor cu similitudini de azi sa-si faca cuiburi…
Pentru I.B. filmul este „despre incapacitatea artei de a oferi altceva decat un comentariu subiectiv al realitatii, e o invocatie ludica a unei epoci necunoscute noua.”
Aferim, nu altceva!
Toata lumea poate sa aiba dreptate, fiecare in felul lui, dar… despre ce e vorba aici? Un film, pe care-l vom vedea si atunci ne vom spune parerea despre el, dar… daca cei care au contribuit la realizarea lui, in frunte cu Realizatorul vorbesc asa despre el, frate…! Autoarea articolului parca I-ar fi dat in gat cu citatele alea, fara sa fi vrut. Ea doar isi justifica prezenta la festivitatile berlineze.
Si producatoarea Ada Solomon are dreptate: âCred ca lucrurile au evoluat, chiar daca nu cu pasi mari.”, vorbind despre „cinemaul romanesc”, in general.
http://www.hotnews.ro/stiri-film-19352496-aferim-western-valah-despre-intoleranta-multe-altele.htm