Cel mai important eveniment international, pana la sfarsitul acestui an, din domeniul imaginarului, utopiei, science-fictionului si fantasticului – se va desfasura la Nantes, Vestul Frantei, intre 2 si 5 noiembrie 2006.
„UTOPIALES”, editia a saptea, va avea loc in orasul lui Jules Verne, sub titulatura „Invaders from Marx!” sau „L’invasion vient de Marx!”, asadar din Marx, si nu din Marte, un „jeu de mots” care ne duce cu gandul la faptul ca „vechii europeni occidentali”, dupa ce i-au privit pe noii lor colegi de apartament… european sub forma temutului „instalator polonez”, acum ii privesc ca pe niste extraterestri care ii invadeaza, venind nu din Marte, ci din Marx, adica din utopica ideologie marxista.
Nasul, fondatorul si organizatorul principal, an de an, al acestei manifestari este nimeni altul decat dl Bruno Della Chiesa, manager OECD sau OCDE, aceste initiale insemnand, dupa cum stiti, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, cunoscuta organizatie internationala care grupeaza cele mai dezvoltate tari ale lumii, cele care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere.
In cadrul CERI, Centrul pentru Cercetari in Domeniul Educatiei, d-l Bruno Della Chiesa se ocupa in mod particular de „Stiintele Invatarii si Cercetari ale Creierului”.
Dar sa ne intoarcem la Festivalul International „UTOPALES”, fondat de Bruno Della Chiesa – care va avea mai multe sectiuni: film, literatura, arte plastice, B.D., animatie, jeux de roles, stiinta si noile tehnologii.
Tema aleasa in acest an, cand, practic, se va incheia, cel putin pentru cativa ani buni, reunificarea europeana pe deasupra vechii „Cortine de fier”, este, asa cum am spus: „Invazia vine din Marx”, ceea ce anunta un voiaj pasionant in istoria culturii SF din vechiul bloc rasaritean.
Dintre ateliere: culisele fabricarii decorului si personajelor in noile sau vechile filme science fiction; „Limitele sunetului” – o seara literara si muzicala de exceptie, organizata de „Lieu unique”; o reprezentatie de „Chess Boxing”, un sport hibrid care chiar combina, in mod paradoxal, sahul si boxul. Conceptul a fost imaginat de catre celebrul grafician si creator de Benzi Desenate, Enki Bilal, in 1992. Mens sana in corpore sano, ori o noua nazbatie a cuiva pe care televizorul si internetul il plictisesc?
Un concurs de scurt-metraje va avea laureatul sau, recompensat cu „Melies d’Or”, marele premiu, pentru cel mai bun scurt-metraj european de fantastic si science-fiction. O „seara absurda”, o seara „retro-futurista” (imaginarul popular in tarile fostului bloc estic) – vor face si ele parte din program.
Intre Stiinta si Fictiune: Vom putea avea acces maine la puterile rezervate pana acum doar lui Superman? Evolutia stiintelor si tehnologiilor o va arata.
Invitat de onoare al Festivalului, Kim Stanley Robinson – un binecunoscut explorator al imaginarului martian („Trilogia martiana”). Alaturi de „martianul” Robinson, asa cum scrie in programul literarar, vor fi „adepti ai magiei negre ai erei tehnologice”, precum Christopher Priest sau Kirsten Bishop, ori rebeli care au cosmare cu Marx: Norman Spinrad, Roland Wagner sau Lucian Merisca. Alti importanti scriitori care sunt invitati: Philippe Curval, Brian Aldiss, Cory Doctorow, Lucius Shepard, James Morrow.
In Salonul Cartii si al Benzii Desenate – vor fi expuse peste 25.000 de opere, reprezentand toate editurile interesate sa participe, de pe tot mapamondul.
Invadand in intregime „Cite des Congres” din Nantes, mai multe expozitii vor revela extensia imaginarului SF in zonele cele mai diverse ale creatiei: ilustratie, BD, manga, sculptura, video, opera conceptuala sau multimedia.
Dupa cum se stie, science-fiction-ul a ignorat frontierele, a difuzat din sub-cult, in cultura si in cotidian, a „contaminat” toate mediile si a dat de lucru tuturor reprezentarilor, de la cea pur estetica, la cea pur didactica. Astfel, vizitatorii din noiembrie ai „Utopialelor” de pe tarmul Atlanticului, vor putea sa-si faca o idee asupra super-puterilor pe care le vom avea cu totii maine, vor descoperi viziunea chinezeasca asupra cuceririi spatiale, vor gasi metafore si raspunsuri in jocuri de roluri sau vor asista la demonstratii reale de robotica.
A bientot, dans l’Avenir!
Adaptare dupa http://www.utopiales.org/2006/