JURNAL DE PIFAN

Vizualizare 6 articole - 1 la 6 (din 6 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #420 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  EDITARE

  …inca un numar foarte special, care va surprinde si prin forma si prin continut: Jurnal de Pifan

  Surprinzator poate fi si faptul ca va aparea… candva si oriunde va fi un eveniment dedicat Benzii Desenate.

  #5050 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Acest numar foarte special nu va aparea in acest an.
  Realizarea lui depinde de aportul mai multor artisti, pe care-i mai asteptam si la anul, cand ne propunem sa-l tiparim in formula in care va fi posibil, dar, ca intotdeauna, la un nivel cat mai inalt al calitatii.

  Intre timp personajul la care face trimitere (si mai mult decat atat) la numele acestui numar a reaparut deja in Franta, parca luandu-o de la inceput, in stripuri zilnice.
  Dintr-o situatie-limita, inceputul de la 0 este Solutia iesirii.

  #5051 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Un tribut adus unei publicatii importante a copilariei „comuniste” si de „tranzitie”* de vise colorate pe hartie… va fi numarul 24 al AH, BD! si va aparea in luna mai, 2015. Mai precis, va fi „lansat” la East European Comic Con, Bucuresti, 8-10 mai http://comic-con.ro/

  O contributie de ultima ora este cea a unor artisti si colectionari din Bulgaria (Dimitar Stoianov-Dimo, Petar Stanimirov, Ivaylo Ivantchev, Evgenii Yordanov, Aleksandar Vytchkov), tara in care revista Pif, in toate perioadele si formatele sale, a avut o influenta similara celei exercitate in Romania… Spre deosebire de tarile din fosta Iugoslavie, unde circulau mult mai multe publicatii BD straine – decat una singura care nu era Pif, aproape necunoscuta acolo. Dar cu artistii din aceasta zona avem colaborari mai vechi si trainice in AH, BD! Acestea continua si in numarul 25, unde Aleksandar Sotirovski, prezent deja in volumul 22 al fanzinelului Sanki – aprilie, 2015 https://syndicart.net/publicatii/sanki/numere-sanki/sanki-vol-22/ va avea o poveste foarte interesanta ca subiect, nemaivorbind de calitatea grafica de nivel „european”.

  Termenul de predare a contributiilor este de o saptamana, pentru a avea timp de inchidere a sumarului si finisare a machetei in vederea tipaririii acest numar in timp util pentru Bucuresti.

  _____________________________________
  * mai bine de o juma’ de veac!

  #5052 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Jurnal de Pifan este un proiect care s-a copt timp de cativa ani.
  Este sa fie in acest an, cand se implinesc cincizeci de ani de la aparitia primului numar de Vaillant Le Journal de Pif, intr-o formula care anunta cumva seria Pif Gadget: format A4, personaje care urmau sa faca istorie din 68, si deja cu o poveste completa „realista” de 12 pagini – in vechiul Vaillant A3 erau povesti cu „va urma”.
  Prima editie va avea 64 de pagini si vreo 60 de…planse.
  Au contribuit, in cele din urma, din cei care au fost atrasi de idee*, autori BD din mai multe generatii: Mircea Arapu, Francois Corteggiani, Sorin Anghel, Viorel Pirligras, Laurentiu Mates, Remus Brezeanu…**


  * de a face povesti cu si despre personaje din Vaillant Le Journal de Pif
  ** etc

  #12071 Răspunde
  Marian Mirescu
  Vizitator

  Acest număr este răsfoibil… degetal, pentru că mai există exemplare tipărite. Concepția lui este una arhaică și pentru unii poate fi nostalgic, pentru alții inedit… E bine oricum, dacă ritualul lecturii ”clasice” mai înfioară.

  La anul va fi și digital. Poate într-o ediție adăugită. Aceasta este aproape o informație 😉

  #13005 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  Feedback:
  Alin Răuţoiu scrie pe webcomics.ro:
  Povestea care înrămează numărul începe încă de pe copertă, continuând aventurile personajelor din Pif extrapolate în acel viitor lugubru unde Pif este înregimentat în infanteria canină și obligat să vâneze motani vagabonzi, ajungând să-și împuște fostul frenemy, Hercule. Ar putea să fie pur și simplu o remarcă asupra epocii comuniste în care era Pif lecturat și degustat. În același timp referințele la totalitarism, militarism, organe de represiune, controlul presei și necesitatea lecturii printre rânduri pentru a scăpa de cenzorii statului se fac prin indici ai occidentului ca postere de recrutare nord-americane, (com)Uniunea Europeană, trimiterile la drone și aparatură sofisticată de război. Ceea ce ar suprapune cele două perioade comunicând ceva ce nu știu sigur dacă vreau să mi se clarifice.
  Majoritatea benzilor strânse au un caracter demitizant, trecând personajele găsite în paginile lui Pif peste pragul copilăriei într-o lume unde există bătrânețe și moarte, inadecvare și uzură, violență și sexualitatea.

  Viorel Pîrligras scrie şi arată pe larg despre acest număr pe lumiparalele.ro
  „Jurnalul” debutează cu o aventură de-a lui Pif, cum altfel?, concepută de acelaşi Marian Mirescu. Maniera de abordare îmi evocă stilul conceptual al şcolii Dupuis – desene caricaturale ilustrând o poveste serioasă. Puţine povestiri atât de complexe am văzut la viaţa mea în creaţia lui Mirescu. Ce se povesteşte acolo ţine de o epocă comunistă – cea a anilor 60 –, de o ideologie bolnavă care asmuţea clasele sociale unele împotriva celorlalte, fraţii contra fraţilor. Fantezia are trimiteri subtile la realitate, la relaţia universului „Pif” cu România, şi se termină tragic.

  O ediţie adăugită nu va fi, probabil, în acest an. Şi nici digitală.
  Acest număr rămâne disponibil doar pe hârtie şi livrabil la comandă.
  Alin şi Viorel au dreptate: oferirea gratis, online, este neproductivă, şi, respectiv, o ediţie în lşimba franceză ar fi mai importantă şi, probabil, mai… productivă.

Vizualizare 6 articole - 1 la 6 (din 6 în total)
Răspunde la: JURNAL DE PIFAN
Informația ta: