Los MONSTRUOS

Vizualizare 5 articole - 1 la 5 (din 5 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #19557 Răspunde
  admin
  Keymaster

  Aici se dă startul discuției despre Los MONSTRUOS 🙂

  #19569 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  În 2010, la Belgrad, prezentam proiectul MONȘTRI și primul AH, BD! din această serie BD. Enrique mi-a dat povestirea lui, Los Monstruos , pentru a contribui la această serie. Am purces la „rescrierea” textului, sau, mai bine zis, la aproprierea lui. Au trecut ani și „povestea” mea se întindea se insinua…
  va urma

  #19601 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  „Povestea” mea, alături de povestirea lui Enrique, întregi, juxtapuse, a devenit cartea asta.
  O bandă desenată ar fi „consumat” textul literar, și, deși Artă a „invizibilului”, Banda Desenată ar fi înlocuit Misterul literar cu Altceva. Ar fi strivit corola de minuni.
  Astfel, ilustrarea adaugă misterului o concretețe derutantă.

  Totul va urma.

  #21414 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  Monstrul este omul monstrului.
  În perioada post-comunistă, lumea de la noi s-a deschis către diferite inițiative internaționale: „Medici fără frontiere”, „Jurnaliști fără frontiere”, „Profesori fără frontiere” etc. Alăturarea acestor termeni a prins avânt: în vreme ce Lucian Boia și-a dorit o „Istorie fără frontiere”, Violeta Năstăsescu chiar a tipărit volumul „Elena Ceaușescu, confesiuni fără frontiere”. Prin urmare, să nu ne minunăm că la o întâlnire a creatorilor de benzi desenate, ținută în Polonia, văleat 2007 de la Nașterea Domnului, a apărut ideea năstrușnică a „Monștrilor fără frontiere”.
  „Los monstruos/ Les monstres/ Monștrii” este rezultatul final al unei serii începute la Belgrad în 2010 și terminate la Craiova, în 2015.
  Scenaristul Enrique Sánchez Abulí a conceput o narațiune în spaniolă și în franceză, pe care apoi Mihai Iacob a tradus-o în românește. Marian Mirescu a ilustrat-o cu plăsmuielile proprii și i-a facilitat apariția tipărită la Editura Revers din Bănie.
  Ideea este simplă: după ce în vecini se mută niște făpturi ciudate, diferite de oricine alții și se întâmplă o serie de lucruri neobișnuite, oamenii le atacă, le căsăpesc și devin adevărații monștri.
  Autorul este fiul unui scriitor spaniol, dar trăiește și lucrează în Franța. Activitatea lui este prezentată in extenso de sârbul Dragan Predici, care a întocmit și o bibliografie copioasă.
  De remarcat succesul seriei „Torpedo”: 15 albume, o piesă de teatru, un film de desene animate.
  Elegantul volum trilingv se încheie cu o Addenda: „Monster Concept Art” de Marian Mirescu, o galerie de personaje ieșite din tipic.

  Györfi-Deák Gyuri, în Caiete Silvane nr. 206

  #24734 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  O prezentare a proiectului MONȘTRI
  pe canalul nostru

Vizualizare 5 articole - 1 la 5 (din 5 în total)
Răspunde la: Los MONSTRUOS
Informația ta: