MISKATI INTERVINE

Vizualizare 2 articole - 1 la 2 (din 2 în total)
  • Autor
    Articole
  • #447 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Considerata, in „peisajul editorial” BD din Romania*, o aparitie de top in anul 2013, „Miskati intervine” de Livia Rusz este versiunea romaneasca editata la Stockholm cu sprijinul Institutului cultural roman a unei carti aparute in 1988 la Budapesta.

    Lucratura rusziana de (sarut)mana – inclusiv culoarea – pierd inca in lucrarea tipografica finala, in ciuda avansului soft si hard din acest domeniu.
    Diversitatea formelor bulelor de dialog este nejustificata – cand rotunjite cand rectangulare, cand cu fond alb, cand cu fond galben, cand de-a dreptul derutante atunci cand bulele de gand nerostit sunt folosite pentru dialog.

    La reducerea planselor sub limita unei lecturari lejere si a savurarii**, se adauga nefast si alegerea fontului, marimii si mai ales a aranjarii textului in spatiile specific destinate.
    Traducerea are si ea „momente” de deruta.
    Se resimte umorul Liviei Rusz din replicile si situatiile haioase in care-si pune personajele, dar povestea, parcursa pe acest format mai repede decat ar fi normal (de pe un format dublu!), pare insailata din shotii intr-un labirint medieval neo-cezardian***.


    Pe parcursul lecturii m-am simtit intruna bantuit
    __________________
    * prefer „natura moarta”, mai ales in LIPSA acestei carti
    ** fastul decorurilor si abundenta detaliilor se amalgameaza intr-o cromatica multicolora, rezultatul fiind caleidoscopic
    *** termen inventat, care vine de la Jean CEZARD, un autor BD (aproape) uitat si asta ar fi pe nedrept http://www.bdtheque.com/main.php?bdid=3909&action=4 dar istoria este isterica si epocile opace 😀

    #5560 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Aceasta carte este realizata de o maniera similara altora aparute in ultimii ani, cu un adaos de pagini cu avant-gout de necrolog deja-vu, gen postfata + biobibliografie, care pot ramane disponibile pe vreo Licky-Wikipedia pentru cei interesati sa afle astfel de date despre autor, alaturi de un elogiu inept, cu revelatii gen „usoare influente Disney”.

    De la „marea Doamna Benzii Desenate Romanesti”, vom trece la*… Puiu Manu, cu al sau partial „Ionita Tunsu, un haiduc de Bucuresti”, unde suntem ajutati, agravant, de specialisti sa intelegem ceea ce vedem si citim.


    * era sa zic „marele Domn al Benzii Desenate Romanesti”, dar n-ar fi fost un citat (google-iti si singuri), ci doar o inventie de-a mea, lucru ce nu mi-l permit, din respect pentru un desenator BD legendar (in dimensiunile istorice pe care le poate avea banda desenata romaneasca) si din auto-respect.

Vizualizare 2 articole - 1 la 2 (din 2 în total)
Răspunde la: MISKATI INTERVINE
Informația ta: