MOEBIUS în România

Vizualizare 10 articole - 1 la 10 (din 10 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #21647 Răspunde
  admin
  Keymaster

  Aici se dă startul discuției despre „MOEBIUS în România” 🙂

  #21736 Răspunde
  Sebastian
  Vizitator

  Care este prețul și unde se poate comanda/face precomanda? Mulțumesc

  #21737 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  EDUARD PANDELE
  martie 12, 2023
  O carte foarte de nișă, deși vorbește despre un creator absolut indispensabil, un monstru sacru al benzilor desenate, un artist de geniu care a influențat generații întregi de creatori.

  Contradicția aparentă are un motiv foarte logic: chiar dacă Moebius e extrem de cunoscut la nivel internațional, în România el nu există. Nu s-a tradus nimic din opera lui, și nu i-au apărut decât desene împrăștiate prin ziare și reviste. Cu atât mai mult, prezența lui fizică în România a fost de-a dreptul uluitoare, ca un OZN zburând la oră de vârf deasupra Pieței Operei din Timișoara, într-un eveniment care s-a dovedit a fi, la rândul său, un alt OZN cultural (Euroconul din 1994, un festival dedicat artei și literaturii SF, a cărui efervescență și anvergură nu s-a mai reprodus niciodată).

  Cine e Moebius? E Jean Giraud, un artist francez care s-a impus ca desenator de BD cu o serie western , “Blueberry” (inventată și scenarizată de Jean-Michel Charlier, unul dintre stâlpii uneia dintre revistele BD “cult” ale epocii, și anume “Pilote”). Pentru a nu amesteca oalele, Giraud decide să folosească două pseudonime distincte pentru cele două mari pasiuni ale sale: poveștile western (Gir) și poveștile science fiction (Moebius, nume inspirat de matematicianul german August Ferdinand Möbius, celebru pentru banda lui Möbius – o suprafață cu o singură față și o singură margine).
  Ilustrațiile sale SF și coperțile de carte semnate începând cu anii ‘60, urmate de contribuțiile consistente la o altă revistă “cult” a anilor ‘70, “Métal Hurlant” (Arzach, Le Garage Hermetique…), îl transformă într-o adevărată vedetă. Îl întâlnește pe Alejandro Jodorowsky în timpul încercării ratate de a ecraniza “Dune”, iar din colaborarea lor se naște faimoasa serie “Incal”, o saga BD SF esențială.
  A contribuit direct la costumele și scenografia unor filme SF faimoase precum “Alien”, “Tron” sau “Al cincilea element”.

  Ce e Eurocon-ul? E “porecla” CONvenției EUROpene de science-fiction. cea mai mare manifestare SF europeană, care are loc în fiecare an în alt oraș din Europa.

  E “invenția” unor români, Vladimir Colin și Ion Hobana propunând, în timpul Worldcon-ului de la Heidelberg din 1970, organizarea unei alternative europene la Worldcon. România a găzduit Eurocon-ul în două rânduri, în mai 1994, la Timișoara, și în august 2001, la Atlantykron, “insula sefiștilor” de lângă Capidava, pe Dunăre, lângă Cernavodă.

  În acest volum, Marian Mirescu e deopotrivă fan, arhivar, cercetător științific, scriitor, organizator și editor, tratând cu mult respect un subiect care îl pasionează, reușind să transmită pasiunea sa și altora (pe mine m-a trezit din somn de câteva ori, ca să se asigure că-mi predau contribuția la timp… sper că au mai pățit-o și alții). Rezultatul e o carte frumoasă și la propriu și la figurat, un volum alb-negru și color, un experiment punk, un colaj caleidoscopic, un portret fragmentat al unui creator BD și al unei anume epoci, epoca României post-revoluționare care trecuse de inflație și mineriade și care spera la mai bine în toate domeniile, inclusiv în… BD. Iar prezența unui asemenea monstru sacru în România era un uriaș pas spre normalitatea pe care ne-o doream cu toții.

  O călătorie în timp, deci, realizată în primul rând prin recuperarea expoziției de benzi desenate din 1994 – găsiți aici planșe semnate de Marian Mirescu (“Aberration”), Viorel Pîrligras (“Vânătorul de mutanți”), Radu Clețiu (“Aventuri cu OZN”), Gabriel Rusu (“Eternul Adam”), Walter Riess (“O șansă pentru Moavida”), Radu Marian (“Detectivul Bruno”), Călin Stoicănescu (“A fost odată”), Constantin Jurcuț, Victor Trifan („Android”), Ion Trif, Ioan Neagu (“Dracula”).

  Apoi printr-o serie de articole-amintiri inedite scrise de Florin Leodor Dănilă, Marian Mirescu, Gabriel Rusu, Walter Riess, Sorina Șerbănescu, Dodo Niță, Marius Constantin, Alain Ledoux și subsemnatul, precum și printr-o colecție de articole apărute fie la momentul Euroconului, fie la momentul morții lui Moebius, în 2012 – articole semnate de Roberto Quaglia, Florian Munteanu, Călin Stoicănescu, Tony DiTerlizzi, Didier Pasamonik, Dragoș Cojocaru, Viorel Pîrligras și alții.

  În cele din urmă, și probabil cel mai interesant pentru fanii lui Moebius, veți găsi aici o puzderie de desene originale pe care nu le puteți vedea nicăieri altundeva, pentru că sunt… dedicații. Unele dintre ele au chiar și povești frumoase, care sper că vă vor încânta cel puțin la fel de mult ca desenele propriu-zise 😉

  Ca să rezum: dacă sunteți un fan Moebius “veteran” care crede că nu mai are nimic de învățat, volumul acesta vă oferă detalii inedite despre omul Giraud și desene inedite ale artistului Giraud. Dacă e prima dată când auziți numele Giraud, iar rândurile mele v-au stârnit curiozitatea, cartea vă va oferi și mai multe informații. Iar dacă vă interesează cât de cât istoria benzilor desenate românești, cartea surprinde un moment important dintr-o perioadă în care saloanele BD se țineau lanț iar efervescența creatoare era la apogeu.

  Cu alte cuvinte, cumpărați această carte. Merită. Nu doar pentru că am semnat și eu câteva pagini 🙂

  O găsiți pe Syndicart, alături de celelalte cărți editate de Marian (dintre care vă recomand fără nici o ezitare “Veșnicii” și “Quarter Anthological”). Lectură plăcută!

  Acasă

  cedebede.blogspot.com

  #21738 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator
  #21744 Răspunde
  Gabriel Rusu
  Vizitator

  GABRIEL RUSU, 14 mai 2023

  „Moebius în România” a ajuns și la Cluj!!!! O carte eveniment, despre un eveniment important: participarea renumitului artist francez Jean Giraud (1938-2012), cunoscut sub pseudonimul „Moebius”, la primul și până în prezent singurul Eurocon (Convenția europeană de science-fiction) organizat în țara noastră, cel de la Timișoara din anul 1994.
  O carte complexă, foarte bine documentată, scrisă cu sufletul și din respect pentru, poate cel mai important autor de benzi desenate al tuturor timpurilor.
  Sincere felicitări Marian Mirescu pentru idee, pentru conținut, pentru munca susținută, dar mai ales pentru faptul că mi-ai permis să particip la acest proiect cu câteva gânduri scrise cu emoție, cu câteva fotografii și cu un desen inspirat din creațiile marelui artist. Însă, mai mult decât toate acestea la un loc, ai reușit să ne aduni, în paginile volumului și pe noi autorii BD români ai anilor ’90, generația de după Revoluție, pentru care Jean Gir „Moebius ” a fost și va rămâne mereu un simbol.

  #21745 Răspunde
  Christophe
  Vizitator

  Good size, beautiful layout, raw paper that helps the images bravo !
  Please enjoy it !

  #21748 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  Merci, Christophe.

  It means so much coming from you

  #21760 Răspunde
  admin
  Keymaster

  #21763 Răspunde
  Cristian Ciomu
  Vizitator

  Mulțumesc lui Marian Mirescu pentru cartea despre acest genial artist al celei de a noua artă, banda desenată. Prezența lui Moebius în România a fost chiar un eveniment extraordinar de care au beneficiat doar participanții la EuROcon 1994 și acum avem cartea lui Marian Mirescu care în peste 200 de pagini evocă atât personalitatea lui Jean Giraud alias Gir și alias Moebius și prezența lui ca invitat de onoare la această ediție EuROcon desfășurată la Timișoara în perioada 26-29 mai 1994. Cartea începe cu mărturii ale unuia dintre organizatori, Florin Leodor Dănilă care evocă cu emoție și nostalgie amintiri ale clipelor magice pe care le-a petrecut cu Moebius și mai ales impresia puternică pe care i-a lăsat-o marele artist „de o modestie stranie, uneori punctată (din privire și vorbă) de ironie.” Vestea dispariției acestuia pe 10 martie 2012 , la aproape 18 ani după EuROcon Timișoara, a ignorat-o datorită impresiei cu care a rămas că acest mare artist părea „o primăvară” care înflorește mereu și a dobândit nemurirea prin opera sa. Urmează alte evocări dar și lucrări de bandă desenatăale unora dintre participanții la eveniment precum Viorel Pîrligras – invitat special, Gabriel Rusu, Walter Riess, Radu Marian, Călin Stoicănescu, Constantin Jurcuț, Victor Trifan și Marian Mirescu ale cărui lucrări au atras în mod special atenția și aprecierea din partea Marelui Moebius. Despre evenimentul EuROcon dar normal și despre Moebius mai scriu și Sorina Șerbănescu cu titlul plin de umor „EURO, pas și CON!” descriind reacția amuzantă și autoironică a artistului apropo de traducerea în franceză, ” euro con” =”euro prostovan” , Roberto Quaglia (Italia) care apreciază ca exceptional pe ansamblu EuROcon ’94 amintind și de unele minusuri organizatorice (inerente la amploarea acestuia) dar mai ales de participarea extraordinară din partea publicului și media din România unde „SF-ul este mai popular decât în aproape toate celelalte țări din Europa, sau poate chiar din întreaga lume” (iată ce afirmație măgulitoare, dar să nu ne culcăm pe laude că au trecut 29 de ani și lucrurile s-au mai schimbat!). Evocări mai sunt și de la membrii grupului BDC (Banda Desenată Craioveană) Viorel Pîrligras mare admirator ca și Marian Mirescu, al stilului grafic al Marelui Moebius caracterizat de linie clară și imaginația debordantă și Dodo Niţă mare fan bd devenit și un autor remarcabil de lucrări despre autori și istoria benzilor desenate din România și care prin relația de prietenie pe care o avea din 1990 cu Pierre Pascal, fost director al festivalurilor BD de la Angouleme, a contribuit direct la aducerea lui Moebius la Timișoara. Cartea lui Marian Mirescu „Moebius în România” conține și foarte multe fotografii care readuc imagini de la acest extraordinar eveniment de acum 29 de ani și astfel se scutură in mod fericit praful uitării care alfel amenința să rămână definitiv peste multe evenimente culturale de mare valoare așa cum a fost și EuROcon ’94.

  #21772 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  Mulțumesc, Cristian, pentru atenția acordată 🙂
  Cartea rămâne deschisă. O nouă ediție ese posibilă, în măsura în care vom mai primi „material”: mărturii, impresii, eseuri, fotografii, desene, benzi desenate…

Vizualizare 10 articole - 1 la 10 (din 10 în total)
Răspunde la: MOEBIUS în România
Informația ta: