MUZEUL BENZII DESENATE

  • Acest subiect are 53 de răspunsuri, 5 opinii și a fost actualizat ultima dată acum 2 ani, O lună de _Maxim.
Vizualizare 15 articole - 1 la 15 (din 54 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #422 Răspunde
    _Maxim
    Participant
    #5099 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    In Romania Bedeaua este de multi ani “emergenta” si asa va ramane inca o vreme, in inertie, prin erijarea unei fashionabile Forme peste un Fond vetust si ignorat, dar ireductibil!

    Pentru a impaca si capra si varza, spunem ca exista o determinare reciproca cronica. Rar este cazul (fals) univocei determinari a Fondului de catre Forma – cazul modei, cazul nostru: o atentie exagerata, excentrica acordata Formei, in uitarea, marginalizarea Fondului, oricat de aberanta ar parea aceasta situatie.

    Eu insumi scriu aceste randuri intr-o stare similara experientei extracorporale: vad cum “BD” impresioneaza in logo-uri cool, innobileaza ca monograme chic, straluceste in lumina unor proiectoare deruta(n)te… vad ceea ce imi provoaca aceasta experienta, expulzat fiind dintr-un Corp care nu-mi mai “vine”.

    Asta ar fi problema mea, na. Nu? Asa sunt eu, mai “bio” :mrgreen: Sunt ceea ce am devenit, natural.

    Mai departe…pe o scara macro-“biologica”: Aceasta “noua” forma ni se arata a fi o excrescenta plurimorfa, spre lumina unei noi zile, pe un organism vietuitor mult timp intr-un mediu ostil, supravietuitor dar infrant, lent dar fertil, tern dar definit, uitat dar prezent.

    Fie ca Aratarea asta nestatornica si oarba sa se reintemeieze si structureze pana nu va pieri in decor, in tot mai multe si marunte trenduri, in mii minusculi spori alogeni!

    Acum, muzeificarea temporara poate atrage atentia asupra acestei stari de lucruri.
    Temporar si demonstrativ, altminteri riscati si mai mult: sa mumificati BeDeaua!

    #5100 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Decriptarea randurilor de mai sus se va face in urmatoarele luni ❗

    #5101 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    …et voila!

    MUZEUL BENZII DESENATE este pe Facebook!

    16 iunie 2011 / Deschiderea oficială a Muzeului Benzii Desenate
    19.00 / Etajul IV
    Trei expoziţii permanente concomitent:
    „Tezaur – Istoria benzii desenate româneşti” [ezpozitia de anul trecut?], „Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România” / contribuţii ale unor mari autori străini care au fost în România și „Cum se face o bandă desenată” / în zona de ateliere, primii paşi în realizarea unei benzi desenate. [eficiente sunt atelierele BD din tara, tot mai multe]
    Prima expoziţie în Galeria MBD: „Webcomics de România”.
    Biblioteca MBD: Lansarea revistei Comics nr. 4.
    20.30 / Terasa MNAC
    Concert Cycler / myspace.com/cycler
    The Graphic Show (Sensor şi PisicaPătrată) / myspace.com/sensorevolution

    16 iunie – 16 septembrie
    Vei avea parte de discuţii inedite, sesiuni de desen, vizite ghidate şi multe poveşti savuroase cu artistul Alexandru Ciubotariu, în fiecare zi a Muzeului Benzii Desenate.

    22 iunie, 19.00
    Proiecţii calde, de vară, la MBD: Animaţii ale unor autori de BD români, dar şi animaţii străine, inspirate de benzi desenate.

    30 iunie, 18.00
    „Caricatura şi Banda desenată”, cu Paul Stoica.
    Conferinţa va fi însoţită de o mică expoziţie pe aceeaşi temă, de o zi.

    7 iulie, 19.00
    A doua expoziţie din Galeria MBD: „Banda desenată în presă” / o discuţie pe această temă cu Lucian Amarii – Jup, Vali Ivan, Matei Branea, echipa Kamikaze şi alţi artişti din breaslă.

    9, 16, 23, 30 iulie, 17.00-18.00
    8 scurtmetraje austriece în 43 de minute

    15-17 iulie, 13.00-18.00
    Fii creativ alături de noi! Ateliere de bandă desenată cu Puiu Manu şi Cristian Marcu

    20 iulie, 18.00
    „Animaţia românească de azi”, cu Daniel Todoran.
    Conferinţa va fi însoţită de o mică expoziţie pe aceeaşi temă,de o zi.

    29 iulie, 18.30
    Seară specială de proiecţie: Kdo chce zabit Jessii / Who Wants to Kill Jessie, Cehia, 1966.
    Primul film din cinematografia cehă care a adus fenomenul cărţilor de bandă desenată pe ecran. 13 ani mai târziu, în 1979, aceeaşi scenariști (Václav Vorlícek, Milos Macourek) au creat faimosul film Arabela.

    11 august, 19.00
    A treia expoziţie din Galeria MBD: „Trei trei volume grafice audio pentru copii” / cu Puiu Manu, Ionuţ Popescu, Alexandru Ciubotariu.
    Lansarea volumelor pentru copii publicate la Editura Casa Radio, 2011.
    Expoziţia va beneficia de trei pupitre audio pentru poveştile redate în benzi desenate.

    19 august, 16.00-19.00
    Fii creativ alături de noi! Atelier de Live Drawing SANDO cu trei artişti / însoţită de o expoziţie de o zi cu jucăria Sando

    24 august, 18.00
    „Ilustraţia de carte şi bandă desenată”, cu Patricia Suliman şi Igor Mocanu.
    Conferinţa va fi însoţită de o mică expoziţie pe aceeaşi temă, de o zi.

    27-28 august, 13.00-18.00
    Fii creativ alături de noi! Ateliere de bandă desenată cu artiştii revistei Comics şi Octav Ungureanu

    Pentru toamnă mai pregătim şi evenimente inedited din Marea Britanie. ??

    1 septembrie, 19.00
    A patra expoziţie din Galeria MBD: „Nichita Stănescu dialog – Sandu Florea semne”
    Lansare de carte-obiect Nichita Stănescu dialog – Sandu Florea semne
    Care este numele cartii?
    O discuţie despre Literatură şi banda desenată

    8 septembrie, 19.00
    O expoziţie complementară în zona internaţională: „Un portughez în vizită la Muzeul Benzii Desenate” / expoziție a autorului portughez Eugénio Silva.

    14 septembrie, 18.00
    Autori versus editori: cum, unde, de ce” / conferinţă urmată de concluziile Muzeului Benzii Desenate, cu Dodo Niţă
    Care este tema conferintei??

    15 septembrie – 16 octombrie
    Vino să faci ultimele poze, să cumperi şi să răsfoieşti cărţi rare, într-o lună închidem!

    Observam abundenta din plural, ca un prim semn premergator al grandilocventei

    #5102 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    …acum si pe salonbd.ro
    unde avem niste raspunsuri, confirmari… si DEZVALUIRI EXTRAORDINARE

    În intervalul 16 iunie – 16 octombrie 2011 va putea fi vizitat, la București, Muzeul Benzii Desenate, un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România.

    Muzeul va fi deschis la etajul 4 al MNAC şi va avea două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, precum și un spaţiu pentru dezbateri. O expoziţie permanentă de tezaur va cuprinde lucrări originale ilustrând istoria benzii desenate româneşti, iar patru expoziţii temporare vor fi dedicate lucrărilor contemporane. Vor fi organizate, de asemenea, o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori și editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi, nu în ultimul rând, concerte.

    Deschiderea oficială va avea loc joi, 16 iunie, începând de la ora 19, când vor fi vernisate trei expoziții permanente: „Tezaur – Istoria benzii desenate româneşti”, „Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România” (contribuţii ale unor mari autori străini care au fost în România de-a lungul timpului) și „Cum se face o bandă desenată”. În același cadru va avea loc vernisajul primei expoziții din Galeria MBD – „Webcomics de Romania“ – și va fi lansat numărul 4 al revistei Comics. În continuare, de la ora 20.30, pe Terasa MNAC se vor face auziţi şi văzuţi Cycler (myspace.com/cycler) şi The Graphic Show – Sensor cu PisicaPătrată (myspace.com/sensorevolution).

    Printre evenimentele internaţionale se numără proiecţii de filme oferite de Forumul Cultural Austriac şi de Centrul Ceh în luna iulie şi expoziţia artistului portughez Eugénio Silva, o propunere a Institutului Camões şi a Ambasadei Portugaliei în România, în septembrie; pe parcursul întregului muzeu, vizitatorii vor avea acces la o bibliotecă internaţională cu titluri selectate de Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Bandă Desenată şi Centrul de Carte Germană. Toamna va aduce şi o serie de surprize pregătite de British Council. Programul detaliat va fi disponibil la adresa http://www.muzeulbd.ro, unde se pot face şi înscrierile la ateliere.

    „Vom încerca pe parcursul unei perioade limitate de timp să arătam diversitatea şi bogăţia celei de a noua arte în România, să demonstrăm perenitatea acestei arte de-a lungul a 120 de ani, sub trei regimuri politice total diferite, fiecare cu caracteristicile sale, să evidenţiem legăturile dintre banda desenată şi caricatură, ilustrația de carte, desenul animat şi literatură, să punem în valoare creativitatea tinerilor artişti BD contemporani.“ – Alexandru Ciubotariu

    Iniţiativa urmează Salonului European de Bandă Desenată organizat de EUNIC Bucureşti în 2010 şi prefaţează a doua ediţie a manifestării, care se va desfăşura în lunile octombrie–noiembrie 2011. Muzeu de artist, Muzeul Benzii Desenate constituie o continuare firească a expoziţiei şi volumului Istoria Benzii Desenate Românești, realizat de Alexandru Ciubotariu împreună cu Dodo Niță și publicat în toamna anului 2010, în contextul Salonului.

    Intrarea este liberă.

    #5103 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Descifrarea acestei sintagme fracturate: “carte-obiect Nichita Stănescu dialog – Sandu Florea semne”

    este vorba de o colaborare din anii 80 a poetului, care a scris o serie de poeme-dialog, cu Sandu Florea, care a realizat 22 de litografii (semne), care nu a fost tiparita din cauza mortii poetului si emigrarii artistului – in comunism, cei care paraseau tara NU MAI EXISTAU.

    … mai multe, de la Alexandru Ciubotariu care a pus pagina langa pagina…

    #5104 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    @Maxim wrote:

    Descifrarea acestei sintagme fracturate: “carte-obiect Nichita Stănescu dialog – Sandu Florea semne”

    este vorba de o colaborare din anii 80 a poetului, care a scris o serie de poeme-dialog, cu Sandu Florea, care a realizat 22 de litografii (semne), care nu a fost tiparita din cauza mortii poetului si emigrarii artistului – in comunism, cei care paraseau tara NU MAI EXISTAU.

    … mai multe, de la Alexandru Ciubotariu care a pus pagina langa pagina…

    La cererea cititorului de DW:
    Sandu a depus cerere de emigrare inainte de 89, asa ca proiectul a cazut. E adevarat ca el a reusit sa plece abia la inceputul anilor 90, dar proiectul nu mai era demult o prioritate, iar in anii urmatori, cu cei doi autori plecati care incotro, era si mai greu de realizat editia asta. De catre cine?

    In anii 90, CUI II ARDEA DE CHESTII D’ASTEA??
    Ardeau alte chestii, nimeni nu mai planta flori in Piata Universitatii, tara era de vanzare si romanii continuau sa plece din tara asta si in graba de pe lumea asta.

    Si uite-asa bedeaua, ca sa revenim la ale noastre, a luat-o pe alte cai si am ajuns azi sa strangem intr-un muzeu inchipuit macar ce-a mai ramas si sa credem ca revitalizam BeDeaua in noi forme auto-contradictorii.

    Nichita era o “vedeta literara” si oricine putea sa-l abordeze… si sa debordeze mai apoi – specie de vedeta eradicata in Romania. Cartile lui de poezii erau tot mai fastuoase si… bibliofile – in colaborare cu pictorul Sorin Dumitrescu si in ingrijirea unor maestri tipografi! Sandu Florea, cu multe pseudonime, era un desenator BD prolific si inventiv inainte de 89.
    Intalnirea lor, de care tocmai pomeneam, mi se pare fireasca.

    Acum, daca stii de Nichita Stanescu, ori ai dat pe la scoala, ori faci parte din elita intelectuala a tarii. Daca ai auzit de Sandu Florea altfel decat “singurul roman de la Marvel”, esti mai mult decat “bedefil”!

    Mea Culpa ca am insinuat ca in anii 90 era “comunism”.

    Si o spun pe sleau acum: mentalitatea fanariot-comunistoida a triumfat in Romania deceniului 2 al noului secol!

    #5105 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    AVERTISMENT: Aici cautam sensul in carul cu vorbe

    #5106 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    @Maxim wrote:

    AVERTISMENT: Aici cautam sensul in carul cu vorbe

    “Muzeul Benzii Desenate” este un eveniment, in sensul expunerii temporare a unor lucrari originale BD si al desfasurarii unei activitati “conexe” in salile unui muzeu prorpriu-zis.

    De aceea mai este numit corect “proiect”, un termen des folosit in ultima vreme, din care cauza isi rataceste sensul…
    Iata cum, mai mult decat atat, ca se poate, este supranumit “proiect pilot“!
    Ce-ar putea insemna asta? Ce-ar fi vrut autorul sa insemne sintagma?
    Oare, un proiect care este pus in practica pentru prima data prin care se testeaza viabilitatea:
    a) unui Muzeu real al Benzii Desenate
    sau, dimpotriva:
    b) a unei expozitii intr-un muzeu real, in salile caruia se vor desfasura activitati enuntate specifice unui salon BD, toate sub o titulatura haioasa?

    “Proiectul” se refera la un Muzeu al Benzii Desenate.
    Adaugirea “pilot”, daca nu intrutotul pleonastica, este inutil exuberanta.

    #5107 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Evenimentul se-ntinde din iunie pana-n septembrie, intre Salonul BD International constantean, precedat de cel de la Iasi, de festivalul Otaku si Salonul BD European bucurestean.
    Sapte luni, in care vedem ca evenimentele BD se centralizeaza, dupa douazeci de ani de naveta intre Craiova, Timisoara, Iasi, Caracal, Bucuresti, Brasov, Constanta, Oradea, Ploiesti…

    Concentrarea in capitala se datoreaza implicarii Institutului Cultural Roman, organizatorul principal al evenimentului inca de anul trecut, de la prima editie a Salonului European, impreuna cu MNAC (Muzeul National de Arta Contemporana).
    Anul BD al ICR a inceput in aprilie, la New York, cu I AM NOT LEGEND*, continua cu MUZEUL BENZII DESENATE** si cu o a doua editie a Salonului European: super oferta!
    Evenimentul este sprijinit de “clusterul EUNIC [European Union National Institutes for Culture] in Romania”, in traducere:
    membrul din Romania al retelei institutelor de relatii culturale internationale din statele membre ale Uniunii Europene, al carei presedinte pentru 2010-2011 este… Horia-Roman Patapievici***i, presedintele Institutului Cultural Roman, care institut este tocmai “membrul [clusterul] din Romani al reteleiinstituelorderelatiiculturaleinternationaledinstatelemembrealeUniuniiEuropene….

    Sprijinul evenimentului vine si din partea Centrului Belgian de Banda Desenata, in fapt complexul muzeal, educativ, comercial din Bruxelles.
    Relatia romano-belgiana a fost initiata inca din anul 1992, odata cu participarea unor personalitati belgiene la Salonul International BD de la Craiova, urmata de participarea unui grup de artisti romani la Salonul BD de la Charleroi.

    In fine, se mentioneaza parteneriatul cu Asociaia Bedefililor din Romania****, in persoana lui Dodo Nita.

    De maine, sa speram, noi excentristii, ca vom vedea si niscai poze pe site-ul dedicat, http://www.muzeulbd.ro.

    Vine, nu vine H-R P.?…

    *parafraza la “I am Legend”, cartea, filmul? N-am aflat rostul acestui titlu
    ** as subintelege: “…Romanesti”
    *** Horia-Roman Patapievici, un cititor de Pif si fan Hugo Pratt n-a aparut pe nicaieri legat de vreunul dintre aceste intamplari BD.
    Poate apare astazi la deschiderea MBD…
    ****infiintata inainte de a se interzice apelatiunile national-grandilocvente “national”, “din Romania” etc

    #5108 Răspunde
    _Maxim
    Participant
    #5109 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Unde se pomeneste de Banda Desenata, gasim a spune cate ceva: :mrgreen:

    A. Prima expoziţie în Galeria MBD: „Webcomics de România”.
    1. Expozitie de printuri pentru promovarea unei subspecii…de avangarda 8)

    B. 30 iunie, 18.00
    „Caricatura şi Banda desenată”, cu Paul Stoica.
    1. Caricatura, ca desen de presa, sau ca grafism? Ca desen de presa este un strip concis, iar grafismul “caricatural” tine de stilul benzii desenate comice.
    2. Paul Stoica editorul revistei on-line de caricatură Dum-Dum.

    Conferinţa va fi însoţită de o mică expoziţie pe aceeaşi temă, de o zi.
    1. Expozitie de caricatura SI banda desenata?
    2. Expozitie de benzi desenate facute de caricaturisti?
    3. Expozitie de caricaturi facute de autori de benzi desenate?
    4. Expunerea materialului didactic folosit la conferinta?

    C. 7 iulie, 19.00
    A doua expoziţie din Galeria MBD: „Banda desenată în presă” / o discuţie pe această temă cu Lucian Amarii – Jup, Vali Ivan, Matei Branea, echipa Kamikaze şi alţi artişti din breaslă.
    1. Inrudita cu caricatura, cum reiese de mai sus, banda desenata a fost acceptata si ea in presa, mai mult sub forma de strip: Viorel Pirligras, Terente, Bogdan Petry si alti artisti din breasla!

    D. 15-17 iulie, 13.00-18.00
    Fii creativ alături de noi! Ateliere de bandă desenată cu Puiu Manu şi Cristian Marcu
    …cuprinzator: de la un profesionist legendar al benzii desenate, intr-un come-back spectaculos, la un caricaturist, “un nume de prestigiu al graficii satirice româneşti contemporane, artist care s-a făcut cunoscut şi prin ilustraţia la numeroase cărţi apărute la diferite edituri, ca şi prin activitatea desfăşurată ca realizator de filme de animaţie. Caricaturile sale sunt compoziţii inteligente, cu un desen clar şi precis, viu colorate, care stârnesc hazul, critică anumite racile ale societăţii în care trăim, ia atitudine faţă de acţiunile politicienilor şi guvernanţilor, de cele mai multe ori fiind în acord cu conţinutul editorialelor publicate.” – din revista online de grafica satirica [=caricatura] DUM-DUM

    E. 24 august, 18.00
    „Ilustraţia de carte şi bandă desenată”, cu Patricia Suliman şi Igor Mocanu. Cine sunt? O ilustratoare si un critic:
    Igor Mocanu (n. 1984) – publicist, curator, traducător. Publică articole de opinie și critică în diverse reviste și ziare, precum aLtitudini, Contrafort, Observator cultural, Revista la Plic, Cultura, Tiuk!, re.PUBLIK ș.a. A realizat împreună cu Sanda Watt expozițiile manifest Cheap replicas (Paradis Garaj, 2009) și Tăcere ostentativă (subBUFET, 2009). A curatoriat expozițiile de fotografie semnate de Bogdan Gîrbovan, 5@14 (Draft One, 2009) și 10 / 1 (Atelier 35, 2010; co-curator – Sanda Watt). A îngrijit antologia 1984. Ultima generație a comunismului românesc (UNIBUC, 2008; coord. Ion Manolescu) și a participat la proiectul literar Rubik (Polirom, 2008; coord. Simona Popescu). A tradus volumul Scrisori către prieteni. Confesiuni de N.V. Gogol și Infuzie de Kafka de Zaza Burciuladze, aflate în curs de apariție la Editura Cartier.” (http://www.criticatac.ro/author/igor-mocanu/) Si Banda Desenata?…

    Conferinţa va fi însoţită de o mică expoziţie pe aceeaşi temă, de o zi.
    vezi B.

    14 septembrie, 18.00
    Autori versus editori: cum, unde, de ce” / conferinţă urmată de concluziile Muzeului Benzii Desenate, cu Dodo Niţă
    Ne-ntrebam si ne mai intrebam care este tema conferintei.
    Pana aici am vazut cum Banda Desenata, prin “inrudirea”, sau confundarea cu caricatura si ilustratia, a fost acceptata, in mica masura, in presa.
    In si mai mica masura au fost editorii ingaduitori cu aceasta expresie artistica cand a fost vorba de carti dedicate, albume. O scuza ar fi necunoasterea, iar o cauza poate fi si modul de promovare al autorilor si a Benzii Desenate in sine… De unde interesul scazut al desenatorilor, care se indreapta spre alte domenii, mai lucrative. Si ma refer, bineinteles, la cei dotati pentru BD. Ceilalti nu ne intereseaza.
    Poate la unii dintre acestia se face referire aici, nu stiu.
    Ce-ar avea autorii cu editorii!?
    Ar putea avea BENZI DESENATE.
    Cum, unde si de ce?
    😮
    Abia pe 14 septembrie vom afla!

    #5110 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    @Maxim wrote:

    @Maxim wrote:

    AVERTISMENT: Aici cautam sensul in carul cu vorbe

    “Muzeul Benzii Desenate” este un eveniment, in sensul expunerii temporare a unor lucrari originale BD si al desfasurarii unei activitati “conexe” in salile unui muzeu prorpriu-zis.

    De aceea mai este numit corect “proiect”, un termen des folosit in ultima vreme, din care cauza isi rataceste sensul…
    Iata cum, mai mult decat atat, ca se poate, este supranumit “proiect pilot“!
    Ce-ar putea insemna asta? Ce-ar fi vrut autorul sa insemne sintagma?
    Oare, un proiect care este pus in practica pentru prima data prin care se testeaza viabilitatea:
    a) unui Muzeu real al Benzii Desenate
    sau, dimpotriva:
    b) a unei expozitii intr-un muzeu real, in salile caruia se vor desfasura activitati enuntate specifice unui salon BD, toate sub o titulatura haioasa?

    “Proiectul” se refera la un Muzeu al Benzii Desenate.
    Adaugirea “pilot”, daca nu intrutotul pleonastica, este inutil exuberanta.

    Din impresiile lui Ghandi pe visualart.ro http://www.visualart.ro/forum/showthread.php?p=352469#post352469

    Am fost si zic ca trebuie sa treceti pe acolo. Cei interesanti de subiect care sunt prin Bucuresti nu au nicio scuza pentru a nu face drumul, destul de anevoios pana la MNAC. Intrarea e libera deci iara nu va costa nimic

    Printre chestiile faine:
    + biblioteca cu acces liber la albume de BD, si mai ales numere de reviste din anii 1920-1990 de banda desenata romaneasca. dintre ele amintesc. Dimineata copiilor, Cutezatorii si mai recentele Carusel, Ah BD!.
    + workshop-urile care se anunta.

    Si un alt motiv pentru care ar trebui sa mergeti. Sa completati chestionarul poate muzeul ajunge sa devina permanent.

    …aflam asadar ca se doreste un… Muzeu adevarat, adica o sectiune dedicata in MNAC.

    Macar acest chestionar sa fie mai… national, fie si ca o “petitie” populara.
    Voturile sunt OK, dar folositoare ar fi si parerile altora…. fiindca exista, vorba lui “Sanki”.

    Folositoare cui?

    😐

    #5111 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Am cautat pe net si rezultatele sunt numeroase, dar cele mai multe repeta programul.
    Doar in Observatorul Cutural am gasit altceva, nu mult, dar cum nu avem de ales…

    Joi, 30 iunie 2011, la ora 18.00, seria de conferințe din cadrul Muzeului Benzii Desenate se deschide, la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, cu o discuţie pe tema „Caricatura şi Banda desenată (contrarii & versiuni)“, abordată de Paul Stoica şi ilustrată într-o mini-expoziţie de o zi.

    „Caricatura şi BD sînt arte siameze, dacă le raportăm la acelaşi autor, capabil să-şi transfere peniţele şi tuşurile de la o planşă la alta, dar în rest diferenţele sînt multiple. În banda desenată primează arta naraţiunii, în ritm tahicardic de aventură, cu accente pe detalii de atmosferă şi personaje, cu secvenţe seriate întocmai ca un story-board cinematografic, iar în caricatură – twist-ul este vedeta, ironia aprigă a ideii exprimată cît mai sintetic. Două lumi paralele, dar pornite din acelaşi resort creativ. (…) Conferinţa „Caricatura şi Banda Desenată (contrarii & versiuni)“ propune un plonjon în istoria unui segment din artele grafice româneşti, avîndu-i invitaţi, într-un expozeu vizual, pe enigmaticii domni Marin Iorda, Pompiliu Dumitrescu, Jo Teodorescu, Benedict Gănescu, T. Pall, Cik Damadian – din trecut – Florian Doru Crihană şi Cristian Marcu – din prezent, autori consacraţi ai graficii satirice, care au cochetat şi cu broderiile narative ale benzii desenate. Caricatura şi banda desenată nu sînt precum şoarecele şi pisica, deci pot convieţui într-un perimetru comun, iar aventura BD-ului şi elocinţa caricaturii vor deveni stele pe aceeaşi medalie, într-un sigur muzeu.“ – Paul Stoica

    Paul Stoica este colecţionar de grafică satirică şi editorul revistei on-line de caricatură Dum-Dum, proiect iniţiat în 2008 alături de artistul satiric Florian Doru Crihană*. În prezent, lucrează la redactarea unui dicţionar al caricaturiştilor români. (…) Serviciul de Presă al ICR

    http://www.observatorcultural.ro/*id_3125-news_details.html

    *un pictor…caricaturist? http://floriandorucrihana.wordpress.com/ impresionant!

    #5112 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Caricatura, dupa mine, este o maniera de a portretiza prin (supra)incarcare*, deci o specie a portretului, o sinteza a trasaturilor judecate dominante de catre artist, iar banda desenata este o arta narativa, cu o “gramatica” bine definita, cu conventii si reguli cu care autorul analizeaza situatii si nu doar stari, in care personajele din povestea desenata pot fi portretizate si caricatural, “sarjate”*.

    Suntem in arta figurativa a desenului, in care un artist desenator poate excela ca portretist caricatural, dar nu si in exprimarea in banda desenata, unde personajul portretizat apare in mai multe ipostaze si nu doar portretizat, ci in integritatea sa fizica si desfasurare dinamica (“tahicardica”).

    Un artist de BD comic poate realiza – ca regula generala – portrete caricaturale individuale, dar e posibil sa nu exceleze – ca exceptie.

    Portretul, peisajul, natura statica sunt in Banda Desenata.
    Un cap nu poate fi siamez cu un corp.

    Caricatura, in sens mai larg, pune in scena personaje caricaturizate, in alegorii cu impact si efect imediat: de cele mai multe ori ranjetul – rasul e rareori inocent!

    Banda desenata adauga dramatism, prin adaugare de alte scene, altfel alese si alaturate pentru provocarea continua a imaginatiei.

    Unde si care sunt contrariile si ale cui si ce sunt versiunile, vor afla participantii la conferinta.

    O repetata uimire este provocata de amintirea unui trecut infloritor si o minimalizare a prezentului: pe de o parte, o suma de nume de caricaturisti celebri, si pe de alta, doi caricaturisti estetizanti, dintre care doar unul s-a incumetat sa faca BD!

    Incheiem prin evidentierea eruditiei conferentiarului intr-ale caricaturii, care stie multe din activitatea de colectare de grafica satirica – originale? – dar mai putin intr-ale Benzii Desenate, pe care n-o colectioneaza – …

    *etimologic, de la caricare=a incarca (it.)

Vizualizare 15 articole - 1 la 15 (din 54 în total)
Răspunde la: MUZEUL BENZII DESENATE
Informația ta: