Salonul International al Benzii Desenate BD Constanta 2010

Vizualizare 15 articole - 1 la 15 (din 24 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #412 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Dragi prieteni,

    Intre 22-24 octombrie va avea loc la Constanta cea de-a 20 editie a Salonului International al Benzii Desenate din Romania.
    Invitati de onoare: Philippe Bercovici din Belgia, Georges Ramaioli si Paul Laffont din Franta, Puiu Manu, Lucian Amarii – Jup, Radu Cataniciu si Adrian Cioroianu din Romania.

    Vor fi lansate albumele “Toate panzele sus”, “Super Costel si Confreria Pisicilor Negre” si probabil si altele.

    Cu ocazia celei de-a 20 editii va adresez invitatia de a realiza un desen despre salon, realist sau comic, alb-negru sau in culori, un omagiu sau o amintire (comica sau nu) despre una din cele 20 de editii la care ati participat.
    Desenul va fi pe format A4, pe inaltime, alb-negru sau color iar la final vom tipari o placheta format A 5 unde vor fi reproduse toate aceste desene. Termenul este de 1 octombrie si asteptam desenele in format electronic.

    Va multumesc pentru fidelitatea voastra pentru BD, pentru salon, pentru prietenia voastra in general si va astept la Constanta.

    Cu drag,
    Dodo Nita

    #4952 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    UNDE are loc?
    CE tema are?
    Mai este CONCURS?
    Standuri de edituri, cu EDITORIcu tot, vor fi?
    FANZINELE mai au loc?

    Este doar un anunt, dar raspunsurile la aceste intrebari ar trebui sa apara macar cu o luna inainte de “intamplare”.

    #4953 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Nice (France), le 5 janvier 1963

    Des l’âge de treize ans, al’occasion d’une séance de dédicaces a Nice, Philippe Bercovici est repéré par Raoul Cauvin a qui il soumet ses premiers dessins. Aussitôt (nous sommes en 1976), il se voit octroyer d’emblée une illustration, puis deux, dans la rubrique La cuisine est a vous (numéros 2011 a 2057 de Spirou), et enfin une Carte Blanche dans les pages du numéro 2068 de ce meme hebdomadaire. Quelques années plus tard, en 1978, le meme scénariste lui écrit ses premiers scénarios des Grandes amours contrariées, dont un album sortira en 1982 chez Dupuis, dans la collection Cartes blanches numéro 3.

    A partir de ce moment, les séries vont se suivre en cascade pour Philippe Bercovici: d’abord Les femmes en blanc (toujours sur scénario de Raoul Cauvin) qui démarre sa longue carriere en 1981 (le trentieme tome vient de sortir sous le titre Overdose; apropos des titres de cette série, notons les jeux de mots qui la jalonnent: Les jeunes filles operent, Avant que le cor ne m’use, Lésions étrangeres, et autres Visceres au poing, atitre d’exemples!). Notons que Philippe Bercovici n’a pas toujours réservé son talent au seul Spirou: Robinson et Zoé pour Gomme en 1982, Kostar le magnifique pour Circus en 1984, Barnabé envoyé spécial et Big bang orchestra pour Je bouquine, Le grand Panic Circus pour Pif, Testar le robot chez Fleurus, et meme Téléfaune chez Dargaud en 1993, toutes séries sur scénarios de François Corteggiani. Avec Yann au scénario, il dessine ensuite, de 1990 a1994, les aventures de Leonid et Spoutnika chez Marsu-Productions. Il fournira meme, avec Gerrit De Jager, Eve et Adam pour Big Balloon aux Pays-Bas (En God schiep Eva en Adam)
    Mais c’est chez Dupuis que Philippe Bercovici fournit le plus important de sa production: avec François Gilson au scénario, il dessine les gags de Cactus Club; avec Zidrou ceux du Boss (ou il signe, dans les premiers albums, de son pseudonyme utilisé aux Pays-Bas: Thelonius). Et bien entendu, il produit régu-lierement, dans les pages de l’hebdomadaire Spirou, les histoires courtes des Femmes en blanc, avec son complice des débuts, Raoul Cauvin, sans parler récemment de la série Les adostars sur scénario de Noblet.

    Sa vitesse d’exécution lui a fait mériter le titre de dessinateur le plus rapide de la profession!

    #4954 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Nisa (Franta), 5 ianuarie 1963
    De la varsta de 13 ani, cu ocazia unei sedinte de autografe la Nisa, Philippe Bercovici este descoperit de Raoul Cauvin caruia ii da primele lui desene. Imediat (suntem in 1976), se pomeneste cu comenzi de ilustratii pentru rubrica La cuisine est a vous (de la numarul 2011 la 2057 al Spirou), si in sfarsit Carte Blanche in paginile numarului 2068 al acestui saptamanal. Dupa cativa ani, in 1978, acelasi scenarist ii scrie primele Grandes amours contrariées, care apare in album in1982 la Dupuis, in colectia Cartes blanches numarul 3.

    Din acest moment, seriile se vin una dupa alta in casacada pentru Philippe Bercovici: mai intai Les femmes en blanc (tot pe scenariul lui Raoul Cauvin) care-si incepe lunga cariera in 1981. Philippe Bercovici nu si-a limitat talentul laSpirou: Robinson et Zoé pentru Gomme in 1982, Kostar le magnifique pentru Circus in 1984, Barnabé envoyé spécial si Big bang orchestra pentru Je bouquine, Le grand Panic Circus pentru Pif, Testar le robot la Fleurus, si chiar Téléfaune la Dargaud in 1993, toate serii dupa scenariile lui François Corteggiani. Cu Yann la scenariu, deseneaza apoi, din 1990 pana in 1994, aventurile lui Leonid si Spoutnika la Marsu-Productions. Va da chiar, cu Gerrit De Jager, pe Eve et Adam pentru Big Balloon aux Pays-Bas (En God schiep Eva en Adam)
    La Dupuis insa Philippe Bercovici da cea mai mare productie [la hectar]: cu François Gilson scenarist, il deseneaza gagurile lui Cactus Club; cu Zidrou pe cele ale lui Boss (unde semneaza, in primele albume cu pseudonimul utilizat in Olanda: Thelonius). Si bineinteles produce constant, in paginile saptamanalului Spirou, povestile scurte cu Femmes en blanc, cu complicele sau de la debut, Raoul Cauvin, fara sa mai vorbim de recenta serie Les adostars pe scenariul lui Noblet.
    Viteza sa de executie i-a adus titlul de cel mai rapid desenator BD!

    #4955 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    GEORGES RAMAIOLI

    Né a Nice le 26 juin 1945, Georges Ramaioli apprend a lire avec les bandes dessinées.
    Il suit des études techniques poussées et perd une quinzaine d’années de sa vie dans l’administration.
    Sa furieuse envie de dessiner le conduira a travailler parallelement pour des revues touristiques et d’humour au niveau régional et pour plusieurs fanzines. C’est a Tahiti que sera éditée sa premiere BD!

    Il débute vraiment sa carriere dans la bande dessinée en 1974. Lors d’une séance de dédicaces, il montre ses planches de western a Jean Giraud, l’une de ses idoles. Celui-ci lui confie l’illustration d’un scénario western qui sera publiée, a l’initiative de Wolinski, dans “Charlie Mensuel”.
    L’année suivante, il fait la connaissance du scénariste René Durand, avec qui il crée LA TERRE DE LA BOMBE. En 1976, naîtra un western particulier teinté de science-fiction et de fantastique, L’INDIEN FRANÇAIS, publié pour le magazine “Circus”.

    Passionné par les histoires et l’Histoire, cet auteur effectue pour chacun de ses albums de grandes recherches documentaires : la vie des Zoulous comme dessinateur pour ZOULOULAND, la période gallo-romaine pour VAE VICTIS, ou encore la période mongole avec LE KHAN en tant que scénariste, sous le pseudo de Rocca. Le western est l’un de ses themes de prédilection. Avec Thierry Girod au dessin, il écrit les aventures du chasseur de primes WANTED. En 1995, en collaboration avec Christophe BEC (dessinateur), c’est a la légende américaine qu’il s’attaque, avec PRINCESSE ROUGE.
    Dans le meme créneau, il réalise grâce a Soleil, un reve d’enfance, en adaptant en BD les romans de James Fenimore COOPER avec la série en 6 tomes, la SAGA DE BAS DE CUIR. En 2003, tout en poursuivant ZOULOULAND, il réalise avec Jean-Mitton COLORADO aux Éditions Carpe Diem.

    Influencé par Giraud, cet auteur passe avec aisance de la science-fiction au genre historique, du western a l’aventure.

    #4956 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Nascut la Nisa (!!) pe 26 iunie 1945, Georges Ramaioli invata sa citeasca din benzile desenate.
    Dupa studii avansate tehnice pierde cincisprezece ani in administratie.
    Dorinta sa apriga de a adesena il va conduce sa lucreze in parallel pentru reviste turistice si de umor la nivel regional si pentru mai multe fanzine. Prima sa BD va fi editata in Tahiti!

    Debuteaza cu adevarat in banda sdesenata in 1974. In timpul unei sedinte de autografe arata plansele sale western lui Jean Giraud, unul dintre idolii sai. Acesta ii da un scenariu western pentru a-l ilustra si rezultatul apre, la initiative lui Wolinski, in “Charlie Mensuel”.
    Anul urmator, face cunostinta cu scenaristul René Durand, cu care creeaza LA TERRE DE LA BOMBE. In 1976, se naste un western special cu tenta de science-fiction si de fantastic, L’INDIEN FRANÇAIS, publicat in revista “Circus”.

    Pasionat de povesti si de istorie, acest autor efectueaza pentru fiecare album cercetari documentare amanuntite. in calitate de desenator, viata zulusilor, pentru ZOULOULAND, perioada galo-romana pentru VAE VICTIS, sau perioada mongola cu LE KHAN in calitate de scenarist, cu pseudonimul Rocca. Westernul este une din temele predilecte. Cu Thierry Girod la desen, scrie aventurile vanatorului de recompense WANTED. In 1995, in colaborare cu Christophe BEC (desenator), abordeaza legenda americana, cu PRINCESSE ROUGE.
    In acelasi domeniu, realizeaza la Soleil, un vis din copilarie, adaptand in BD romanele lui James Fenimore COOPER cu seria in 6 volume, SAGA DE BAS DE CUIR. In 2003, continuand ZOULOULAND, realizeaza cu Jean-Mitton COLORADO la Editura Carpe Diem.

    Influentat de Giraud, acest autor trece cu usurinta de la science-fiction la genul istoric, de la western la aventura.

    #4957 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Între 22-24 octombrie va avea loc, la Muzeul de Artă din Constanţa, cea de-a XX-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România. La această ediţie aniversară vor participa, ca invitaţi de onoare, Philippe Bercovici, cunoscut creator BD belgian de origine română, Georges Ramaioli şi Paul Laffont din Franţa precum şi artiştii români Puiu Manu, Radu Marian, Lucian Amarii-Jup şi Radu Cătăniciu.

    Invitat special al ediţiei – şi maestru de ceremonii – va fi profesorul şi publicistul Adrian Cioroianu, un mare colecţionar de benzi desenate. La salon se vor vernisa mai multe expoziţii, unele de planşe originale “Toate pânzele sus!”, “Lacul păsării Wandoo”, “Hommage a Claude Moliterni”, “Panorama métallique de la BD française” etc.

    Vor fi lansate cărţi cu şi despre benzi desenate: “Toate pânzele sus!” de Puiu Manu, “Lacul păsării Wandoo” de Radu Cătăniciu, “Super Costel şi Confreria Pisicilor Negre” de Jup, “Aventurile colegului Minitehnicus” de Radu Marian, “Comics” de Octav Ungureanu, “Monografia Puiu Manu” de Dodo Niţă & Alexandru Ciubotariu, “Visul lui Machiavelli”- o culegere de articole scrise de Adrian Cioroianu pentru revista Dilema Veche (unele şi despre benzi desenate) etc.

    Se vor decerna premiile la tradiţionalul concurs BD şi se vor organiza discuţii şi întâlniri între artiştii BD şi publicul amator. O librărie ad-hoc va propune cititorilor un larg evantai de albume BD franco-belgiene (la preţuri reduse) dar şi cele mai recente producţii româneşti.

    Alte surprize, la faţa locului.

    Manifestarea este organizată de Alianţa Franceză din Constanţa, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Asociaţia Bedefililor din România, în colaborare cu Muzeul de Artă şi editura Pavesio din Italia.

    Deci…. la Muzeu!
    Si concursul? Unde putem citi despre concurs?

    #4958 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Despre concurs aflam de pe site-ul Alliance Francaise din Constanta

    http://afconstanta.org/index.php?p=c13

    Este un concurs organizat pentru elevii din Constanta de pana la 20 de ani. Concurs municipal la un salon international?
    Explicatia acestui paradox poate fi CRIZA. In general.

    Regulamentul este stufos (!) si retinem prima conditie: “Desen pe o pagina alba format A3 care sa contina minimum 3 casete sub forma unei mici povestiri”

    Aceste cerinte minimaliste pot fi indeplinite, astfel:

    1. Plansa sa fie orizontala (landscape)
    2… deci am avea de-a face cu un STRIP
    3. Cele trei casete sa contina (trei) desene diferite, nu unul singur cu trei chenare.
    4. Mentiunea “Desen pe o pagina alba” sa fie ignorata, fara ca acest lucru sa rezulte in descalificarea participantului.

    #4959 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    “Dragi prieteni,
    Intre 22-24 octombrie curent se va derula la Muzeul de Arta din Constanta cea de-a 20-a editie a Salonului International al Benzii Desenate din Romania. Alaturat va trimit afisul si pliantul-program al manifestarii, unde va asteptam cu drag.
    Dodo Nita”

    Constatam ca in program nu apare AH, BD!, fanzinul nostru care a fost deja prezentat intr-o prima editie speciala la Festivalul Interantional BD de la Belgrad si care urmeaza sa fie tiparit intr-o alta editie pentru saloanele roamnesti din aceasta toamna.

    Prin urmare, renuntam la deplasarea la Constanta.

    Daca avem posibilitatea sa trimitem cateva exemplare, o vom face. Daca nu, ne-om vedea la Salonul European BD de la Bucuresti, la unul dintre evenimentele saptamanale.

    #4960 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    A fost o “scapare”, uff!
    AH, BD! va fi la Constanta prin intermediul unor binevoitori.
    Am vazut si catalogul, machetat de Alex. Ciubotariu, unde coperta fanzinului apare alaturi de copertele celorlalte publicatii care vor fi prezente la standuri: “
    2. “Toate panzele sus!” de Puiu Manu, dupa Radu Tudoran, un mic album de 32 de pagini care va iesi din tipar in cursul zilei de maine (la Grafiprint, Craiova, unde se tipareste si AH, BD!)
    3. “Confreria Pisicilor Negre” de Lucian Amarii-Jup
    4. “Minitehnicus”, o editie adaugita, de Marian Radu
    5. “COMICS”*
    6. “Ciutanul”, album BD de Mihai Grajdeanu si Andrei Toderaşcu
    7. “Visul lui Machiavelli”, o carte de Adrian Cioroianu
    8. “Puiu Manu, o monografie” de Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu
    9. “Istoria Benzii Desenate Romanesti” de aceiasi D. Nita si A. Ciubotariu

    Editorialul, scris de Paul Laffont, se incheie cu Haideti, “La drum spre noi aventuri!”, cum spun Tintin si Dodo 😆
    Sunt insirate multe nume de vaza si de baza din acesti 20 de ani de “saloane”, pana si “Cosmina, Delia, Iulia, Iuliana, Monica etc.” [fetele cow girls de la Salonul de la Craiova din 1996!], dar nimic despre Florin, Marian, Cristina, Valentin, Viorel, Alexandra… Pierre Pascal, cel care rostea fraza de mai sus de fiecare data cand se despartea de noi, cei de la Craiova, pe care ne-a incurajat sa pornim in aceasta aventura BD in Romania!
    Fiecare cu gasca lui! 😀

    * “Denumita in totala lipsa de imaginatie, revista Comics contine o selectie a celor mai apreciate desene marca SCC Comics si ii are ca invitati de onoare pe comics.cevamarunt + un super mega concurs de recunoscut personaje.
    Este primul numar dintr-o mare colectie ce isi propune sa promoveze tot ce inseamna comics sau bd made in romania.
    WOW!
    Puteti comanda revistele la si costa 9 lei (Comics) si 7 lei (Personaje) la care se adauga 6 lei taxe postale; plata se face ramburs si daca le comandati pe amandoua rotunjim totul la 20 lei.
    http://smokingcoolcat.blogspot.com/2010/06/revista-comics.html

    #4961 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Suntem in Catalog cu AH, BD!
    Lipseste Sanki, dar va fi la Constanta si ultimul volum (17), cu o tema identica: MONSTRI
    http://dreamworld.syndicart.net/forum/viewtopic.php?t=366

    “Toate panzele sus!” a fost tiparit in conditii excelente la aceeasi tipografie din Craiova, Grafiprint, la care se tipareste de cativa ani si AH, BD!

    Nota: coperta editiei a doua, dedicata acestui eveniment este putin diferita de cea din catalog, care este de fapt coperta primei editii, dedicate Festivalului BD de la Belgrad.
    La fel, coperta editiei a treia, care va fi lansata la Salonul European de la Bucuresti, va fi si ea una… speciala 😉

    #4962 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    In catalog este si o Retrospectiva a editie precedente.
    Ceva-ceva tot s-a facut anul trecut, in conditii destul de precare.

    Nici anul asta nu va fi vreun “Oscar” sau “Cannes”, dar macar locatia este, din nou, una adecvata: Muzeul de Arta, iar invitatii vor fi un punct de atractie, ca de obicei.

    #4963 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Aici a fost


    Foto: Cosmin Ghiserel

    #4964 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Aici, la Muzeul de Arta, a fost si AH, BD!


    Foto: Cosmin Ghiserel

    #4965 Răspunde
    _Maxim
    Participant

    Din Expozitia Clubului BD al Alliance Francaise de Constanta…


    Foto: Cosmin Ghiserel

Vizualizare 15 articole - 1 la 15 (din 24 în total)
Răspunde la: Răspuns #4965 în Salonul International al Benzii Desenate BD Constanta 2010
Informația ta: