Tintin

Vizualizare 8 articole - 1 la 8 (din 8 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #345 Răspunde
  Ciubi
  Participant
  #4305 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Acuzatiile sunt vechi.
  Acum s-au „concertat” intr-o campanie.
  Corectitudine politica o „impune”.

  Pacatele tineretii. O epoca, o conceptie… Se iarta? Herge a devenit o institutie si unei institutii nu i se iarta. Este punctul ei slab, iar intr-o piata libera, concurenta e si ea „libera” sa loveasca.
  Mai e si placerea (si o necesitate istorigenica*) de a darama idoli. Sunt si idoli „bolnavi”.

  Sunt la urma urmei lucruri evidente, nu speculatii si deformari…

  *inventie 🙂 igiena istorica mai face curat (loc) pentru afirmarea altor generatii

  #4306 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Herge raspunsese in interviul luat de Nouma Sadoul:

  Toutes les opinions sont libres, y compris celle de prétendre que je suis raciste… Mais enfin, soit! Il y a eu Tintin au Congo, je le reconnais. C’était en 1930. Je ne connaissais de ce pays que ce que les gens en racontaient a l’époque: „Les negres sont de grands enfants… Heureusement pour eux que nous sommes la etc…” Et je les ai dessinés, ces Africains, d’apres ces criteres-la, dans le plus pur esprit qui était celui de l’époque, en Belgique. Plus tard, au contraire, dans Coke en Stock – et meme si l’on parle „petit negre” -, il me semble que Tintin fait assez la preuve de son anti-racisme, non?… C’est comme avec les romanichels des Bijoux. L’attitude de Tintin et celle du capitaine Haddock sont identiques: ils prennent leur défense, a l’encontre de tous les préjugés. Seulement dans Coke en Stock, en montrant les Noirs promis a l’esclavage et des Arabes esclavagistes, je fais aussi du racisme, mais vis-a-vis des Arabes, cette fois! On en finira jamais!… Pour le Congo, tout comme pour Tintin au Pays des Soviets, il se fait que j’étais nourri des préjugés du milieu bourgeois dans lequel je vivais. En fait, Les Soviets et le Congo ont été des péchers de jeunesse. Ce n’est pas que je les renie. Mais enfin, si j’avais a les refaire, je les referais tout autrement, c’est sur. Et puis quoi qu’il en soit, a tout péché miséricorde!… Et notez que, déja dans Tintin en Amérique, je montrais la puissance blanche, la finance exploitant les Indiens. Pour un „raciste”, je ne cachait pas mes sympathies, il me semble! Et mes Chinois du Lotus Bleu? Souvenez-vous des avanies que les Blancs leur faisaient subir… Je ne cherche pas a m’excuser: j’avoue que mes livres de jeunesse étaient typiques de la mentalité bourgeoise belge d’alors: c’étaient des livres „belgicains”!…
  (Numa Sadoul, Entretiens avec Hergé – prima editie 1975)

  #4307 Răspunde
  Sanki
  Participant

  Tiens, tiens…!

  Concluzia ar fi: Copiii nostri sa vada horror in jur, sa se joace de-a macelul virtual, sa omoare pe cine vor dar sa nu jigneasca! 😈

  #4308 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Toate opiniile sunt libere, inclusiv cea de a pretinde ca eu sunt rasist… Dar, ma rog, fie! A fost „Tintin in Congo”, recunosc. Era in 1930. Nu cunosteam despre tara asta decat ceea ce povesteau oamenii atunci: „Negrii sunt niste copii mari… Norocul lor ca suntem noi acolo etc…” Iar eu i-am desenat, pe acei Africani, dupa aceste criterii, in cel mai pur spirit care era cel al epocii, in Belgia. Mai tarziu, dimpotriva, in „Coke en Stock” – si chiar daca se vorbeste acolo „infantil negreste” -, mi se pare ca Tintin face indeajuns dovada antirasismului sau, nu?… Ca si cu tiganii din „Bijuteriile”. Atitudinea lui Tintin si cea a capitanului Haddock sunt identice: ei isi iau masuri in fata tuturor prejudecatilor. Numai in „Coke en Stock”, aratandu-i pe negrii destinati sclaviei si pe Arabii sclavagisti, si acolo fac rasisim, dar fata de Arabi, de data asta! Si asa nu mai terminam niciodata!… Pentru „Congo”, ca si pentru „Tintin au Pays des Soviets”, s-a intamplat sa fiu alimentat de prejudecati ale mediului burghez in care traiam. De fapt, „Les Soviets” si „Congo” au fost niste pacate ale tineretii. Nu spun ca le reneg. Dar, ma rog, daca ar fi sa le refac, l-as facea cu totul altfel, asta-i sigur. Si oricum ar fi, cum se spune, sa-mi fie iertate pacatele!… Si nu uitati ca in „Tintin en Amerique”, aratam puterea albilor, banul care exploata pe indieni. Ca „rasist” ce eram, imi ascundeam bine simpatiile, se pare! Si Chinezii mei din „Lotus Bleu”? Amintiti-va despre batjocura la care erau supusi de Albi… Nu incerc sa ma scuz: marturisesc ca lucrarile mele din tinerete erau tipice mentalitatii burgheze belgiene de atunci: erau carti „belgicane”!

  #4309 Răspunde
  Cristina
  Participant

  http://www.lesoir.be/actualite/belgique/plainte-contre-tintin-au-2007-08-07-543448.shtml

  Mille millions de mille milliards de mille sabords de tonnerre de Brest…..

  #4310 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  In iulie 2007, un student congolez a depus plangere in justitia belgiana pentru denuntarea caracterului rasist al acestui album.

  In mai 2023, un student roman depune plangere pentru denuntarea caracterului defaimator la adresa unitatii nationale a Romaniei, denumita de Herge in albumele sale BD „Syldavie”

  In noiembrie 2041, comunitatea vampirilor cere autonomie teritoriala in zona turistica Bran…

  #4311 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Scriam la „Inspitratia” de parodie, ca expresie a libertatii si libertate a expresiei sanitare. Cand se exercita libertatea, apar si masurile de restrangere si de interzicere.
  http://dreamworld.syndicart.net/forum/viewtopic.php?t=173
  TINTIN ramane in actualitate, nu atat prin traducerile care se tot editeaza in toata lumea (chiar si in Romania) si controversele iscate de atitudini rasiste si ideologice prezente in aventiurile reporterului belgian, cat prin actiunile in forta ale societatii Moulinsart, aparatoare a drepturilor lucrative ale autorului Herge. Iar cea mai buna aparare, cum se stie, este atacul.

  Un tintinofil cu un dezvoltat simt al umorului editeaza parodii dupa albumele cu Tintin. Scoate bani din asta? Atunci banii aia + despagubiri sa-i ia aceasta oscietate vigilenta, lipsita prin urmare de orice simt al umorului.

  articol din Nouvel Observateur:
  Scrisoarea deschisa
  Un tintinofil face apel la Frédéric Mitterrand impotriva Moulinsart
  de Grégoire Leménager
  Se pare ca in fruntea statului sunt oameni care prefera “excesul de caricatura, absentei caricaturii”. Intrebarea zilei este daca el, Frédéric Mitterrand, este dornic sa apere “dretpul la parodie”. Gordon Zola o pune, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Culturii in care, in calitatea sa de fondator al editurii Léopard Masqué, se prezinta fara exces de modestie precum “singurul editor francez care prescrie romanul umoristic”.

  Tonul e mai lejer decat in romanele pe care le publica si, chiar cand nu contin niciun desen nu i-au facut sa rad pe cei din societatea Moulinsart. Dar a trebuit sa ridice putin vocea daca spera sa fie ascultat. Caci de la aparitiile, in noimebrie 2008, a “Crado pince fort” si “Vol des 714 Porcineys”, urmate in ianuarie 2009 de aparitia “l’Oreille qui sait” si “la Lotus bleue”, editura Léopard Masqué strange numai belele.
  Gordon Zola le recapituleaza in scrisoarea sa: dupa o “descindere a politiei inarmate la tipografie”, cu punerea sub sechestru a cartilor care asteptau sa fie difuzate si confiscarea fisierelor informatice, editorul a fost atacat in justitie proprietarii drepturilor lui Herge, si condamnat in iulie 2009 sa verse 72.000 euro de daune si interese. Pentru “parasitism”.

  Cum aces tom are calamburul tintinofil in sange, si in plus o afacere de salvat, a gacut apel in octombrie 2009 si nu s-a lasat publicand “les Poils mystérieux”, “l’Ire noire” si “l’Affaire tourne au sale”. Fapt ce nu i-a amuzat mai mult pe mostenitorii lui Hergé:
  “Imi trimit acum executorii pentru preluarea byunurilor si blocarea conturilor. Ma vad constrans sa depun bilantul societatii mele in saptamanile urmatoare.”

  Concluzia (provizorie?) nu e nici ea prea vesela:
  “E bine de stiut caniste creatori, scriitori de astazi din Franta se pottrezi cu jandarmii cu armele-n maini pentru a le interzice sa mai lucreze.
  […]
  Daca apelul confirma prima instanta, parodia va fi interzisa in Franta.”
  G.L.

  PS. In acest rastimp, nefericitul Bob Garcia, care a fost condamnat sa verse 48.000 de euro in conturile Moulinsart pentru ca a avut naivitatea de a se crede protejat de catre o conventie de la Berna care garanta dreptul de “scurta citare grafica”, nu este la capatul necazurilor de care am vorbit aici. Comitetul de sustinere care s-a format in jurul lui ne informeaza ca dupa “preluarea bunurilor imopbiliare ale lui Bob Garcia”, detinatorii drepturilor lui Hergé adusi de Nick Rodwell ii ipotecheaza si casa”. E ceva putred in regatul lui Tintin.
  Scrisoarea catre ministrul Culturii:
  http://www.actualitte.com/dossiers/888-lettre-Mitterrand-parodie-interdite-France.htm
  Alt articol pe tema:
  Moulinsart contra Tintin http://bibliobs.nouvelobs.com/20091113/15903/moulinsart-contre-tintin
  Conventia de la Berna: http://www.wipo.int/treaties/fr/ip/berne/trtdocs_wo001.html#P148_30082

Vizualizare 8 articole - 1 la 8 (din 8 în total)
Răspunde la: Tintin
Informația ta: