Vezi și: Numere AH, BD!
Din 1990 la Craiova au apărut mai multe publicații BD și SF: încă din ianuarie 1990, numărul… 5 al revistei ORION, pregătit din decembrie 1989 de membri ai clubului SF Victor Anestin și gruparea “Banda Desenată Craioveană” (BDC). A fost ca o punte între cele doua epoci.
ORION, “magazin SF & BD” avea sa incheie tranziția, dar și aparițiile sale, în 1994, odată cu numărul 6, realizat cu noile mijloace tehnologice, în speță, computerele si programele de editare, la care aveam in sfarsit acces.
Tot în anii 90 mai apăreau și revista 475 precum și cărți SF la doua edituri desprinse din gruparea SFVA/BDC…
În anii 90, în țară, au fost multe încercari de editare de publicații periodice de BD. Ele s-au numit Carusel, Proteus, Android, Quadrat, Imago, și o sumedenie de suplimente de ziar și fanzine efemere…
Între timp, Banda Desenată Craioveanî, respectiv Iordache, Mirescu, Niță, Pîrligras, cu încurajarea regretatului lui Pierre Pascal, primul director al festivalurilor internaționale BD de la Angoulême și Grenoble, bun cunoscător și iubitor al României, declanșeaza în 1991 epopeea saloanelor BD, care continuă și astăzi: mai întâi la București, apoi la Timișoara, Craiova, Constanța, Brașov și, în 1996, din nou la Craiova… Primul numar AH, BD! a apărut în întâmpinarea și susținerea mediatică a acestui eveniment.
A fost o inițiativă fără precedent… și fără urmare la un cotidian regional (“al oltenilor de pretutindeni”). Al doilea număr a fost unul gen SF&BD (primul dintr-o serie de numere speciale “Magazin Fantastic” apărute de-a lungul vremii), iar cel de-al treilea a rămas în tipografie, considerat probabil lipsit de interes pentru publicul larg. Ceea ce era un lucru de bun simț, nu?
Inițiatorul, un fondator al ziarului, părăsește redactia în 1999, îndreptându-se spre noi aventuri, cum obișnuia să spună Pierre Pascal. “Dans la joie!” într-un nou mileniu…
“Evazionistul” BD… invadează alt ziar (independent) din Craiova și se dezvoltă, ca număr de apariții și număr de pagini. Este tipărit pe aceeasi hartie, ca și ziarul, la “rotativa”, conditii la care ne-am adaptat totusi prin maniera de machetare și pregătire a lucrărilor grafice. Astfel, în 2000 apar cinci numere, iar în 2001 numai două… Difuzarea se făcea împreună cu ziarul în zonă. În ziar se promova revista și tot acolo, cu ocazia acestei colaborări “amicale” au apărut și primele reclame desenate gen BD.
În țară (și străinătate) ajungea prin poștă și prin valize.
AH, BD! merita haine mai frumoase și asa a intrat într-o etapă de self-made profitand din plin de evolutia imprimantelor. Din cauza costurilor imprimarii, tirajul a fost redus, el fiind adresat strict “cunoscătorilor”, nemaifiind distribuit prin chioscurile de ziare. Revista capătă și mai multă consistență, adaptându-se totodată nevoilor cercului încă restrâns de “bedefili”.
Curând, același progres tehnologic ne-a facut sa ne creasca inima de bucurie și încântare. Tipografia nu mai era un coșmar. Devenise digitală și visele ni se împlineau în sfârșit. Ne-a mai crescut și tirajul după lansarea revistei în spatiul virtual. “Subcultura” avea să se emancipeze digital și virtual.
Hârtia numerelor de început s-a îngalbenit și machete s-au mai pierdut, dar le-am recondiționat și vi le oferim aici alături de cele mai noi. Astfel vă puteți da seama de evoluția acestei reviste și a benzii desenate în România, pe care a reflectat-o timp de aproape 20 de ani.
Pe mai departe AH, BD! apare in print pentru plăceri bibliofile, atinse de nostalgie parcă mai mult ca niciodată.
Toate drepturile sunt rezervate Syndicart.promotion/AH, BD! / autorii.
Reproducerea parțială, cu titlu ilustrativ/exemplificativ este permisă cu menționarea sursei și notificarea noastră.