AH, BD! #16 – Special Valentin Iordache

ianuarie 2004, 64 pagini

Răsfoiește publicația ↗

Vizualizare 5 articole - 1 la 5 (din 5 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #353 Răspunde
  DreamWave
  Participant

  AH, BD! # 16 – Special Valentin Iordache
  2004, 64 pagini


  Detalii, preview, download ?i testimonii pe site-ul AH, BD!

  #4434 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Nu reusesc sa mi-l închipui pe Valentin Iordache ca pe o persoana reala. Ce-i drept, nu l-am întâlnit niciodata, dar nu asta e motivul. Pur si simplu, pentru mine V.I. e un personaj al propriilor sale benzi desenate, si nu mi-l pot imagina separat de ele, fara bula ori caseta (cum o spune el însusi într-un titlu de BD, „nu tu bula, nici caseta”). Un Nastratin Hogea local, un Voltaire oltean, cuceritor de hâtru, frustrant de cult si periculos de profund. Nu va lasati pacaliti de aparenta, naiva simplitate a desenelor lui: prima lectura te face sa râzi cu lacrimi, dar la a doua cazi pe gânduri si începi sa întrevezi textura de fundal. Serios, crud, copilaros, acid, tragic, sarcastic, de o prospetime imuna la trecerea timpului, umorul lui Iordache ascunde întotdeauna o capcana. Rasfoiti, cititi, râdeti, savurati, dar nu va autoamagiti. Sunteti înauntrul casetelor, povestile lui Valentin sunt despre voi si, ascuns dupa coltul câte unei casete, autorul va face cu ochiul.

  Adrian Barbu

  #4436 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Un fragment de text, fara imaginile insotitoare, este disponibil in noul numar al e-magazinului HELION
  https://web.archive.org/web/20100604021434/http://www.helionsf.ro/component/content/article/46-bd/114-ah-bd.html

  Textul… si imaginile, asa cum au fost concepute initial, vor aparea aici.

  #4437 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  Valentin a decis ca desenase tot ce avea de spus si urma sa scrie ce mai avea de spus…
  Decizia lui de abandonare a desenului este, luand-o pe scurtatura, o provocare. Pentru el insusi. Pentru mine, este ocazia sa-i privesc corpul de lucrari ca o Opera inchisa, clasicizata si sa deschid rubrica asta BD aici despre el, ca si cum n-ar mai fi pe lumea asta pentru a putea sa-mi reproseze ca-mi pierd timpul, hahaha!

  A. Text si desene, la prima vedere, cam asta ar fi o banda desenata
  La Valentin Iordache, textul este ingrijit, egal scris in inserturi, auctorial, sau in bule (dialog), iar desenele sunt taiate frumos in casete egale. Doar titlul, din prima caseta, este scris cu un anume dichis, adica este desenat. Nu e debandada in mizanscena, personajele nu ies din casete, sau chestii de felul asta, iar chenarele nu sunt deformate „expresiv”.
  Gramaticul McCloud definea BD ca Arta a invizibilului
  (1), cu referire la spatiul dintre casete, vacuum fertil, similar efectului generat de montajul cinematografic: asocierea si succesiunea de imagini sugestive. Acolo, in spatiul gol, imaginatia este starnita sa puna-n loc cele de cuviinta (2).
  Toate bune, numai ca desenele lui Valentin se succed, se aseaza unul langa altul, unul peste altul, precum carourile unei ferestre(3), iar textul curge de la unul la altul, iar intre ele… ar putea fi alte carouri, la nesfarsit(4).


  1. caroiaj A4 cu inserturi de text
  si 2. varianta cu aglutinare orizontala


  3 caroiaj A3 cu un exemplu de caseta in caseta si de caseta-document; 4.varianta de A3 cu o aglutinare;

  Va urma.
  (1) Scott McCloud, Understanding Comics: The Invisible Art, 1993
  (2) Asta-i teorie, de care poate om bate campii altadata: Banda Desenata exista prin ceea ce “lasa” intre casete in (ne)voia inchipuirii, exista in forta evocativa a elipselor, a absentelor pregnante…
  (3) O fereastra care apare, efectiv, pe o pagina intreaga in “BANDA desenata de Valentin Iordache”
  (4) Iterare fractala: casete in casete (v. cap.D si figura 3), paginile-caseta A4 si A3 verticale sectionate de verticale si orizontale echidistante, suprapzitionari de doua A3 orizontale la fel feliate… Quadranturi in quadranturi in quadranturi, ca sa stim unde suntem cand ne ratacim intr-un film SF: intr-un quadrant necunoscut! lol

  #4438 Răspunde
  _Maxim
  Participant

  …Va urma intr-o editie revazuta, adaugita a acestui numar special in chip de album “monografic” VALENTIN IORDACHE.

  Cu parerea de rau ca in editia online a magazinului SF “HELION”, eseul a aparut intr-o forma ai mult redusa si destructurata.

Vizualizare 5 articole - 1 la 5 (din 5 în total)
Răspunde la: AH, BD! # 16 – Special Valentin Iordache
Informația ta: