QUARTER

Octombrie 2021, 116 pagini A4

Editura Revers, sub egida Syndicart / Colecția AH, BD!

 

O antologie hardcover în limba engleză, tipărită în excelente condiții grafice, 116 pagini care acoperă un sfert de secol de “Ah, BD!”, revista “underground și nu foarte” scrisă, desenată, tehnoredactată și sponsorizată cu încăpățânare de Marian Mirescu.(cifra din titlu nu e o eroare, ci un indiciu – sper că vor exista și antologiile 2, 3, șamd)E ocazia perfectă de a degusta o felie zdravănă din istoria benzilor desenate românești, pentru că numele care semnează acest album sunt un adevărat Who’s Who – îi găsiți aici pe Sandu Florea, Viorel Pârligras, Tudor Popa, Adrian Barbu, Cristian Păcurariu, Victor Drujiniu, Cristian Loghin, Daniel Rizea, Daniel Horia, Cătălin Gospodin și mulți alții.

„Schimbarea” (Marian Mirescu & Cristian „Corto” Loghin) – umor, acțiune à la Tarantino

În urmă cu 20 de ani, în Ah, BD! 13 și 14, Corto și Maxim spuneau povestea unor indivizi suspecți care se luptau pentru controlul unei reviste underground de benzi desenate. Acum e vorba de un bebeluș care se luptă cu tăticul ei pentru… ei bine, doar pentru că… poate. Amuzantă, ireverențioasă, nebună, o poveste care definește ce înseamnă „Ah, BD!”.

„Noi suntem AH, BD!” (Liviu Ștefan Cornaciu-Ghenea) – eseu BD

We, will, we, will, draw you – da, e o promisiune.

„Vânează visul! (Viorel Pîrligras & Marian Mirescu) – science fiction

O frumoasă fabulă SF – pe o planetă absurdă, un clișeu simpatic (dragostea învinge totul) se extinde la nivel galactic.

„Ultima frontieră” (Marian Mirescu, Daniel Rizea & Cătălin Gospodin) – science-fiction

Glumă SF despre trasarea granițelor definitive ale Terrei… și un grătar ars.

„Fereastra sufletului” (Daniel Horia) – fantasy manga

Un puști încearcă să-și găsească locul în lume – da, e vorba și despre eroul acestei manga, și despre artistul adolescent (la vremea respectivă…)

„Dracula” (Marian Mirescu & Cristi Pacurariu) – istoric / umor

Marian glumește despre orice, iar aceasta este una dintre cele mai bune glume ale lui. Demnă de Dracula? Cu siguranță… (Acesta a fost debutul lui Cristi Păcurariu, iar desenele lui sunt uimitoare pentru un debutant)

„Șoaptă” (Marian Mirescu & Sandu Florea) – fantasy

Un menestrel care seamănă cu Rahan în port popular românesc se luptă cu diverse creaturi mitologice românești pentru a aduce în lume moda hippy, err, pace, dragoste și muzică.

„Viața secretă” (Victor Drujiniu & Marian Mirescu) – acțiune

Povestea fără cuvinte a unui supererou stresat.

„Lacustră” (George Bacovia, Cristina Anghel & André Chéret) – poezie, umor

Cum să-l faci pe Bacovia amuzant? Simplu – ilustrează-l pe deprimantul poet român folosind bucăți din aventurile lui Rahan!

„Adevărata poveste a omului-liliac” (Marian Mirescu & Mircea Ciobanu) – umor

Transilvania, lilieci, oameni, Batman… v-ați prins, sunt sigur.

„Vârcolacul” (Marian Mirescu & Tiberiu Beka) – fantasy, umor

O glumă despre o domniță în primejdie și un grăjdar prea zelos.

„A fost odată ca niciodată un altar” (Marian Mirescu & Adrian Barbu) – horror, umor

O poveste de groază amuzantă despre un tren fantomă, un cimitir sub calea ferată și un monstru care se întoarce acasă.

„Kira” (Marian Mirescu & Tudor Popa) – fantasy

Balada tradițională românească îi avertizează pe tinerii cu sânge fierbinte să nu fure fete, mai ales când au o familie mare și rea. Tudor Popa își imaginează o lume fantastică acvatică, o familie foarte neobișnuită… și un răpitor și mai neobișnuit.

„Sfârșit fără poveste” (Tudor Popa & Marian Mirescu) – science fiction, umor

O satiră cinică la adresa politicii, a televiziunii și a nostalgiei, cu un cyborg comunist, un dictator cu gura mare… și mult sânge.

„Zăpada neagră” (Tudor Popa) – science fiction

Poveste post-apocaliptică plasată în București, err, Bunker-ești, despre un colecționar pasionat, un robot enervant, o furtună care se apropie și o dragoste imposibilă.

Repet, albumul e în limba engleză. Versiunile românești ale benzilor desenate se găsesc în numerele mai vechi ale Ah, BD! – multe dintre ele pot fi consultate online aici – https://syndicart.net/publicatii/ah-bd/numere-ah-bd/

Cele disponibile doar pe hârtie pot fi obținute tot de la Marian Mirescu; pentru Quarter Antholog1cal și pentru Ah, BD! pe hărtie, trimiteti un email la syndicart dot promotion at gmail dot com 

Dacă nu știți ce e Ah, BD!, o să mă plagiez singur, reproducând aici o mică urare pe care am făcut-o revistei la aniversare

Dacă știți, probabil că v-ați repezit deja să cumpărați acest album cu adevărat antologic

AH, BD! a avut imensul merit de a acoperi, la începuturi, un gol important pe piața românească de bandă desenată – îmi amintesc că am descoperit revista/fanzin prin 2000, când apărea destul de des, de altfel și-a menținut un ritm susținut de apariție câțiva ani, într-o perioadă când nu existau alternative – așa că a fost un loc fecund pentru creatori și cititori deopotrivă. O ocazie de a debuta pentru mulți desenatori, o ocazie de a te simți „în familie”, alături de alți pasionați ai benzilor desenate.

Odată cu ascensiunea internetului, AH, BD! a evoluat spre ediții speciale / ediții-album, cu scopul de a imortaliza momente în timp (consfătuiri, expoziții, aniversări…) de a creiona portrete de autor (Mirescu, Iordache), sau proiecte (Monștrii, Jurnal de Pifan, ESKO…) ajungând în cele din urmă la albume „profesioniste” (RECVIEM – Veșnicii) și chiar volume de memorialistică și istorie a genului.

E suficient să strângeți la un loc toate aceste reviste, albume și cârți, și, privindu-le, veți vedea portretul omului fără care nimic nu s-ar fi întâmplat.

Mulțumesc, Marian Mirescu.

La mulți ani, AH, BD!

Eduard Pandele

Vizualizare 4 articole - 1 la 4 (din 4 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #19763 Răspunde
    admin
    Keymaster

    Aici se dă startul discuției despre „QUARTER” 🙂

    #19791 Răspunde
    Marian Mirescu
    Moderator

    Acest prim volum antologic a fost bine primit. Vă mulțumim pentru „încurajări” 🙂

    „Este o investiție foarte bună. Mă bucur că am avut posibilitatea de a cumpăra albumul.

    M-aș bucura să mai apară volume ale albumului și să fie disponibile pentru cumpărare online. Cred că sunt destui doritori.” – S.H.

    Publicațiile Syndicart sunt realizate (concepute, editate, finanțate etc) în regie proprie, INDEPENDENT. Acestea sunt prezentate pe acest site și sunt disponibile, la prețuri care acoperă… pasiunea noastră și a autorilor-colegi, mai puțin costurile de producere ale lor. Calitatea, așa cum reușim să o atingem, nu are preț 😉
    Ne puteți contacta pe Paginile și grupurile noastre dedicate de pe Facebook, iar „comenzile” pot fi plasate pe adresa noastră de email

    Așa cum vedeți… în jur, încercăm de peste 15 ani să creăm o comunitate de autori și cititori. Așa că e de mare folosos feedback-ul vostru.

    „Eu sunt foarte mulțumit de produs, coperți profi, paginație frumoasă, ilustrații excelente, conținut de calitate, preț chiar sub valorea produsului (poate l-am prins eu la reducere 🙂 )

    Recunosc că am cumpărat-o mai mult pentru grafica de Tudor Popa; dar m-a încantat și restul volumului.
    Recomand!
    Mulțumesc pentru expediție și vă doresc un weekend fain!” -B.N.

    Tudor Popa este colaboratorul nostru încă de la primul număr al AH, BD! A realizat coperta următorului, deja!

    • Acest răspuns a fost modificat acum 2 ani, 11 luni de către Marian Mirescu.
    • Acest răspuns a fost modificat acum 2 ani, 11 luni de către Marian Mirescu.
    #19794 Răspunde
    Bogdan
    Vizitator

    Foarte multumit de antologie; are coperti profi, paginatie frumoasa, ilustratii excelente, continut de calitate, pret chiar sub valorea produsului (poate l-am prins eu la reducere 🙂 )

    #19795 Răspunde
    Marian Mirescu
    Moderator

    Mulțumim pentru feedback, Bogdan. Pentru… booster 😉

    (nu, n-a fost la reducere; noi vrem să creștem mereu)

    • Acest răspuns a fost modificat acum 2 ani, 11 luni de către Marian Mirescu.
Vizualizare 4 articole - 1 la 4 (din 4 în total)
Răspunde la: QUARTER
Informația ta: