Arhivă

Studenţii, sub presa vremii

Fanzine

          

Reviste

     

     

Vezi, de asemenea, Revista ORION

Ultimii 30 de ani de comunism, la Craiova

În arhiva Syndicart sunt publicaţii mai puţin cunoscute, apărute înainte de 1990, şi inedite, cum sunt „suplimentele”, sateliţi mai mult sau mai puţin…liberi ai unor „organe” oficiale (comuniste), sau nici măcar! Cum ar fi ORION, o publicaţie de 32 de pagini A3 cu distribuţie naţională, care era un astfel de „supliment”, al Caietului-Program al Teatrului liric din Craiova, care avea o distribuţie de…sală!
Multe astfel de suplimente, cu un regim aparte, erau şi cele ale „organelor” studenţeşti editate de Asociaţiile studenţilor comunişti, unde publicau… studenţi, cu sau fără carnet de partid (comunist), şi chiar şi ne+studenţi sau ex-studenţi (absolvenţi, nu exmatriculaţi!)
Acestea au apărut la începutul anilor şaptezeci şi au proliferat, aproape fiecare facultate având ambiţia să aibă o asemenea publicaţie a sa… independentă, care astăzi s-ar numi fanzin.
Erau produse artizanale realizate ca nişte colaje de imagini şi texte „bătute” la maşina de scris şi apoi multiplicate la rotaprint – un strămoş al fotocopiatorului.
Calitatea reproducerii este „indiscutabilă”. Ea doar dă seama de nivelul al dotării tehnice dar mai ales de cel al dotării studenţilor, de nevoia de exprimare cât mai liberă…

Arhiva noastră cuprinde în mare parte publicaţii studenţeşti din centrul universitar craiovean, spre luare aminte.

Revistele studențești „comuniste”

Revistele studențești erau editate de Consiliile U.A.S.C. – Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști (cum atlfel) din fiecare centru universitar

În Craiova apărea în 1969 CADRAN UNIVERSITAR, care se transformă în MESAJ COMUNIST (1973), așa cum la București apărea CONVINGERI COMUNISTE, ca urmare a „Tezelor din iulie” – reglementări de sorginte maoistă care răstrângeau și mai mult libertatea de expresie. În ciuda acestei „revoluții culturale” importate, revistele studențești, oricum s-ar fi numit, nu au fost comode. Cenzura era când zeloasă, dar „vrăjită” de redactori uneori, când criminală, dând ediții la „topit”, când de-a dreptul păcălită, fiind posibile ediții de cultură, „acoperite” de o pagină-două pagini inițiale de limbaj de lemn, cu poza primului tovarăș.

În anii 80, redacția ajunge să cuprindă și un grup de absolvenți și colegi de cenacluri, semn al unui dezinteres general. Au fost ani în care „Mesajul” își schimbă de mai multe ori fața, prin experimente de… neconceput până atunci, cu conținut și ținută… revoluționare.

În decembrie 1989, revoltat, devine „GRAI” (un număr), apoi GRAI STUDENȚESC, în 1990. Paradoxal, începuse declinul presei studențești. Au mai supraviețuit fanzinele.

Din 1990, la Craiova, până și Casa de cultură a studenților, și ea redenumită, „Casa de cultură studențească” (…) încetează a mai găzdui activități studențești. În 1993, foști absolvenți și cenacliști, organizează acolo un Salon internațional de benzi desenate, gratis! „Ceseul” ajunsese să închirieze spațiile pentru…orice.

Revista clujeană „de cultură” ECHINOX mai apare – revistaechinox.ro
Evident.

CADRAN UNIVERSITAR

CADRAN UNIVERSITAR este Revista Consiliului Uniunii Asociaţiilor Studenţeşti din Universitatea Craiova. Apare în perioada 1969 – 1971, format A4, bicromie, iar în 1972 în format A3. Este redenumită MESAJ COMUNIST până în 1989, când devine GRAI, iar în 1990 GRAI STUDENȚESC, când își încetează apariția.

Colegiul de redacție: Redactor șef: Constantin Dumitrache. Secretari: Adriana Vasiliu, Janet Nică, Vasile Danciu. Redactori: Marin Budică, Gheorghe Popescu, Victor Sandu, Alexandru Dimulescu, Mignola Călinescu, Eugen Iordache, Ioan Sfîrlogea, Eugen Hariton Pop, Constantin Voicu. Lector univ. dr. Ion Pătrașcu. Prezentare grafică, tehnoredactarea I. Stancu-Zane.

 

Dă click pe unul din link-urile de mai jos pentru a sări în pagină direct la publicația respectivă.

Fanzine

Reviste

Sari la discuții »

 

Fanzine

AENIGMISTICA nr.2-7, 1978-1981

Descarcă AENIGMISTICA.pdf (46,60 Mo)

Răsfoiește publicația pe Issuu ↗

« Înapoi la listă

Foaia festivalului 1,2 (1977)

Descarcă FOAIA1si2.pdf (26,36 Mo)

Răsfoiește publicația pe Issuu ↗

« Înapoi la listă

RIDENDO 1978

Descarcă Fanzine1978RIDENDO.pdf (22,52 Mo)

« Înapoi la listă

FLAȘNETA 2,5,6 (1979)

Descarcă Fanzine1979AFLASNETA.pdf (33,08 Mo)

Răsfoiește publicația pe Issuu ↗

« Înapoi la listă

FLAȘNETA 7,8,9 (1979)

Descarcă Fanzine1979BFLASNETA.pdf (28,69 Mo)

Răsfoiește publicația pe Issuu ↗

« Înapoi la listă

FLAȘNETA 10-15+, 1980-1984

Descarcă Fanzine19801984FLASNETA.pdf (44,66 Mo)

Răsfoiește publicația pe Issuu ↗

« Înapoi la listă

Reviste

Cadran universitar 1969

Descarcă CADRAN_UNIVERSITAR_1969.pdf (67,91 Mo)

« Înapoi la listă

Cadran universitar 1972

Răsfoiește publicația pe Issuu ↗

Grai studențesc 1-5, 1989-1990

Răsfoiește publicația pe Issuu ↗

« Înapoi la listă


Vizualizare 3 articole - 1 la 3 (din 3 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #20925 Răspunde
  admin
  Keymaster

  Aici se dă startul discuției despre Arhiva de fanzine și reviste 🙂

  #21377 Răspunde
  Cristian Popescu
  Vizitator

  ve sa zic. e o idee fff buna. avem si noi o”istorie”.

  #21378 Răspunde
  Marian Mirescu
  Moderator

  Disponibile sunt aici o parte din „foi” (fanzine), primele numere de CADRAN UNIVERSITAR, format A4, și ultimul, format A3.
  Între CADRAN UNIVERSITAR și GRAI (Studențesc), au fost nouă ani de Mesaj Comunist, care va fi disponibil în 2023

  Mulțumim pentru atenție și „încurajare”

  • Acest răspuns a fost modificat acum 9 luni, O săptămână de către Marian Mirescu.
Vizualizare 3 articole - 1 la 3 (din 3 în total)
Răspunde la: Arhivă fanzine și reviste
Informația ta: